Tieto zlozvyky zrýchľujú opotrebovanie auta. Robíte ich aj vy?

Tieto zlozvyky zrýchľujú opotrebovanie auta. Robíte ich aj vy?

Kúpa a vlastníctvo auta nie je lacný „špás“. S tým musí počítať každý, kto vlastné auto chce. Avšak keď si už auto zadovážite, môžete čiastočne znížiť náklady na jeho prevádzku tak, že sa oň budete príkladne starať a nebudete robiť niekoľko chýb, či zlozvykov, ktoré často vodiči robia a len tým zbytočne zvyšujú opotrebovanie svojich áut.

 

Netrápte tú spojku toľko

 

Prvý zlozvyk sa týka spojky, resp. neochoty vyradiť rýchlosť a spojku pustiť pri státí na križovatke, či v kolóne. Áno, niektorí vodiči skrátka budú stať s vyšliapnutou spojkou celú večnosť. Nepýtajte sa, načo je to dobré ani my netušíme. Maximálne si tak vodič „pomôže“ k rýchlejšiemu opotrebovaniu ložiska, lamely, či pružiny prítlačného taniera.

 

Pri spojke ešte ostaneme. Tentokrát sa zameriame na používanie spojky ako „odkladacieho miesta“ pre nohu. Ak to robíte aj vy a myslíte si, že tak spojku nestláčate, ste na omyle. Len si to neuvedomujete. A aj minimálne stlačenie spojky predstavuje pre ňu (zbytočné) zaťaženie.

 

Šetrite brzdy aj motor

 

Prejdime na zbytočné opotrebovanie bŕzd. To sa často deje pri jazde z kopca s vyradeným prevodovým stupňom. Motor auto vtedy nebrzdí a o všetko sa musia postarať brzdy. Samozrejme, za následok to má častejšiu návštevu predajne so Škoda autodielmi kvôli kúpe nových kotúčov a platničiek.

 

Posledný zo zlozvykov sa týka skôr zimy, ale vysvetlíme si, prečo by ste si naň mali dávať pozor aj cez leto. Ide o vytáčanie studeného motora. To, že motoru v zime škodí, keď mu dávate zabrať predtým, než dosiahne optimálnu prevádzkovú teplotu, vie (dúfame) každý. Ak však v lete na to nebudete dbať, pred zimou si opäť budete musieť zvykať na citlivejšiu jazdu a to určite chvíľu potrvá (a určite to niekoľkokrát s otáčkami pri studenom motore preženiete, čím ho zbytočne opotrebujete).

 

Zdroj obrázka: Autor: pathdoc / Shutterstock.com

0Shares
Automobilový priemyseľ