Zapaľovacie a žeraviace sviečky. Aký je medzi nimi rozdiel? Ako vybrať zapaľovacie a žeraviace sviečky?

Zapaľovacie a žeraviace sviečky. Aký je medzi nimi rozdiel? Ako vybrať zapaľovacie a žeraviace sviečky?

Keď počujete pojem žeraviaca sviečka, možno si hneď myslíte, že je to len módny názov pre „zapaľovaciu sviečku“ a mechanik sa snaží, aby problémy s vaším vozidlom zneli horšie, než v skutočnosti sú. Nenechajte sa však zmiasť: zapaľovacia sviečka a žeraviaca sviečka sa v skutočnosti líšia. A v závislosti od toho, aké auto máte, vaše auto môže, ale nemusí mať žhaviace sviečky umiestnené pod kapotou.

Vznetový motor je dokonalým príkladom spaľovacieho motora, v ktorom k zapaľovaniu dochádza vnútri motora. Toto zapaľovanie je spôsobené vysokou teplotou vzduchu vo valci v dôsledku mechanickej kompresie. Na dokončenie tohto vnútorného spaľovania potrebuje vznetový motor aj kyslík, palivo a bod vznietenia.

 

Bodom vznietenia v dieselovom motore je žhaviaca sviečka, zatiaľ čo bodom vznietenia v benzínovom motore je zapaľovacia sviečka. Toto zapaľovanie v dieselovom motore umožňuje 1,5 V batéria v žiarovom zapaľovači. Niektoré novšie vozidlá sa však dodávajú s palubnými batériami, ktoré zapaľujú žeraviace sviečky.

Spôsob fungovania žhaviacich sviečok závisí od typu vznetového motora, ktorý máte, a od okolitej teploty. Preto ak je teplota okolia už vysoká, častejšie už nie sú žhaviace sviečky potrebné.

 

Kontrolka žhaviacej sviečky by mala po naštartovaní motora svietiť len niekoľko sekúnd. Ak sa však kontrolka rozsvieti počas jazdy, znamená to, že niečo nefunguje správne. V tomto momente máte dve možnosti: vymeniť žhaviace sviečky sami alebo vziať auto k mechanikovi. Aj keď je automobilová technika čoraz zložitejšia, výmena vlastných žhaviacich sviečok je stále pomerne jednoduchá.

Dieselové motory sú skonštruované inak, ako benzínové motory. Jedným z najvýznamnejších rozdielov je, že vznetové motory majú namiesto zapaľovacích sviečok žeraviace sviečky. Zapaľovacie sviečky vytvárajú iskru, ktorá zapaľuje palivo na pohon vozidla. Žeraviace sviečky sa spoliehajú na mieru kompresie, aby sa zvýšila teplota vzduchu na úroveň samovznietenia naftového paliva. Tu je niekoľko tipov, ako si môžete sami vymeniť žeraviace sviečky.

Žhaviace sviečky nájdite v motorovom priestore. Odstráňte vodiče žhaviacich sviečok. Vodiče žhaviacich sviečok sa nachádzajú pod krytmi ventilov motora. Jeden koniec nájdete pripojený k hornej časti žhaviacej sviečky a druhý k motoru. Odstráňte drôt pripojený k žhaviacej sviečke. Vyčistite každý elektrický kontakt a maticu. Použite výstružník a vystružte otvor pre každú žhaviacu sviečku.

Toto je len na vyčistenie otvoru žhaviacej sviečky, takže vystužujte len tak dlho, aby ste odstránili všetky nánosy. Vymeňte každú sviečku a utiahnite ich pomocou račne. Utiahnite ich len do bodu mierneho odporu. Ak ich utiahnete príliš, pri ďalšej výmene žhaviacich sviečok by ste mohli jednu z nich pri pokuse o vybratie zlomiť. Pomocou kľúča opäť pripevnite elektrické vodiče ku každej žhaviacej sviečke pomocou matice.

Spaľovací motor je takzvaný motor s vnútorným spaľovaním, pretože výkon sa generuje prostredníctvom spaľovacieho procesu. Na vytvorenie ohňa motor privádza vzduch a vháňa palivo. Nič iné by sa však nestalo, keby nebolo zdroja tepla, zdroja zapaľovania známeho aj ako zapaľovacie sviečky.

 

Zapaľovacie sviečky sú kovové a keramické valce, ktoré sa zaskrutkujú do valcov motora a poskytujú teplo potrebné na proces spaľovania. To, ako dobre táto zapaľovacia sviečka funguje, priamo ovplyvňuje, ako dobre motor pracuje.

Ako zistím, že moje zapaľovacie sviečky nefungujú?

Môžu vydávať hrkotavý, klepavý alebo pichavý zvuk – Ak zapaľovacia sviečka zle zapaľuje, piesty môžu vydávať nezvyčajný zvuk, keď nedochádza k spaľovaniu.

 

Auto neštartuje – Ak nefungujú zapaľovacie sviečky, vaše auto nemusí správne naštartovať a pri pokuse o naštartovanie môže mať pocit trhania alebo rázneho pohybu vpred.

 

Zlá úspora paliva – Môže to byť spôsobené mnohými príčinami. Jednou z pričiň môže byť, že vaše zapaľovacie sviečky nefungujú naplno a palivo sa míňa, pretože nedostáva správne teplo na spaľovanie v správnom čase.

 

Ak vaše vozidlo správne nezrýchľuje, môže to byť znamenie, že je potrebné vymeniť zapaľovacie sviečky a motor nemusí reagovať, keď zošliapnete pedál.

 

Ako meniť zapaľovacie sviečky, dozviete sa z autobild.pluska.sk, medzera medzi elektródami sa môže zväčšovať, čím sa zväčšuje vzdialenosť, ktorú musí iskra prekonať, čo znamená, že nie vždy môže dôjsť k spojeniu.

 

Na sviečke sa usadzujú karbónové usadeniny, ktoré môžu spôsobovať problémy s jej fungovaním, čo sa však dá odstrániť jednoduchým vyčistením zapaľovacej sviečky. Ak sa pri čistení nepoškodí, zapaľovacia sviečka by mala byť opäť funkčná.

 

Zapaľovacie sviečky sa zvyčajne musia meniť každých 30 000 km-v príručke pre majiteľa nájdete informácie o tom, čo výrobca odporúča pre váš model.

 

Informácie o zdroji:

Informácie o žeraviacich sviečkach od autodielyonline24.sk

0Shares
Automobilový priemyseľ