Čo by nemalo chýbať vo vašom životopise a motivačnom liste? Firmy pri výbere zamestnanca si všímajú tieto veci

Čo by nemalo chýbať vo vašom životopise a motivačnom liste? Firmy pri výbere zamestnanca si všímajú tieto veci

9.9.2024 (SITA.sk) – Očakávania od zamestnancov sa z roka na rok líšia, a s tým sa aj menia životopisy, ktoré presvedčia zamestnávateľa, že práve vy ste ten človek, ktorého hľadá do svojej firmy.

Podľa marketingovej riaditeľky personálnej agentúry Grafton, Jitky Kouba, firmy pri posudzovaní kandidátov kladú veľký dôraz na získané znalosti a zručnosti uchádzačov v súvislosti s danou pracovnou pozíciou.

„V žiadnom životopise by nemali chýbať údaje ako meno, adresa bydliska, kontakty, obdobia pôsobenia v súčasnom a predchádzajúcom zamestnaní, dosiahnuté vzdelanie a získané tituly,“ uviedla Kouba.

Zacielené na mäkké zručnosti

Pre absolventov je dôležité uvádzať všetky pracovné skúsenosti získané počas štúdia, vrátane dobrovoľníckych aktivít, projektov a zahraničných stáží.

„Tieto aktivity poukazujú na to, že kandidát je aktívny, zodpovedný a má pozitívny prístup k práci. V absolventskom životopise by mal byť kladený dôraz na vzdelanie, vrátane názvu školy, špecializácie a výsledkov záverečných prác,“ dodala marketingová riaditeľka Graftonu.

Podľa hovorkyne Alma Career Slovakia Ľubici Melcerovej uchádzači by pri tvorbe svojho životopisu nemali vynechať ani tvrdé a mäkké zručnosti, čiže na akej úrovni ovládajú cudzie jazyky, prácu s počítačovými programami, vlastnenie vodičského preukazu.

„Netreba zabúdať na mäkké zručnosti, na ktoré firmy hľadia stále viac, čiže zodpovednosť, prezentačné zručnosti, samostatnosť, komunikačné schopnosti, flexibilita, spoľahlivosť, tímovosť a podobne,” doplnila Melcerová.

Zároveň dodáva, že firmy si pri výbere kandidátov všímajú najmä pracovné skúsenosti relevantné pre danú pozíciu a zručnosti. V najbližších rokoch budeme podľa jej slov pravdepodobne sledovať trend, kedy budú zručnosti dôležitejšie ako to, kde uchádzači predtým pracovali.

Pridajte skôr záujmy ako základnú školu

Častou chybou je aj vypisovanie základných škôl a nespomenutie kariérnych prestávok, najmä u žien, ktoré boli na materskej dovolenke. Jitka Kouba zdôrazňuje, že životopis by mal byť jednoduchý a nepreplácaný.

„Kreatívne pozície môžu byť doložené ukážkami práce, ale CV by malo byť striedme. Je dôležité uvádzať vždy pravdu a CV by malo korešpondovať s profilom na LinkedIn,“ dodala s tým, že pri aktualizácií životopisu by takisto mali záujemcovia vynoviť informácie aj na svojom LinkedIne. Melcerová dodáva, že samozrejmosťou je správna gramatika v texte.

Ďalšou častou chybou pri písaní životopisu je tiež vypisovanie údajov, ktoré sa do CV už dávno nepíšu a to je stav – slobodný, vydatá prípadne iný. Dokonca sa podľa Jitky Kouba v Graftone stretávajú aj s tým, že tam ľudia píšu rozvedená/ý alebo počet detí. Spresnenie svojich záujmov nie je podmienkou, no môžu vám pomôcť.

„Záujmy personalistom alebo potenciálnym nadriadeným čo to o kandidátovi prezradia, je totiž dôležité, aby zapadol do firemnej kultúry. Čiže pár riadkov o sebe a svojich záľubách môže pomôcť,” radí Melcerová za Alma Career.

Fotografia v životopise áno, ale nie selfie

Fotografia v životopise môže byť, ale nie je nutnosťou. Podľa Jitky Kouba ak je fotka súčasťou CV, mala by byť profesionálna a aktuálna. Rovnaký názor zastáva aj Melcerová, podľa ktorej by uchádzač alebo uchádzačka mali na fotke pôsobiť milo a profesionálne. Zdôrazňuje, že selfies alebo fotky z párty nie sú vhodné.

„Často sa stretávame, že si človek do CV dáva fotku z dovoleniek, iba vyreže seba, ale je to na tej fotke poznať. Prípadne sme sa stretli s tým, že uchádzač vzal fotku napríklad z promócie, kde sa fotil trebárs s rodičmi a len ich orezal. Fotka by mala byť skôr oficiálna, podobná tej, ktorú máte v páse alebo v občianskom preukaze,” vysvetľuje marketingová riaditeľka personálnej agentúry Grafton.

Keď už sa záujemca rozhodnete do svojho CV fotiť sám alebo sama doma, tak by sa mal vhodne obliecť (košeľa, sako, šaty, blúzka a pod.), dámy by sa mali prípadne vhodne nalíčiť a vyfotiť sa na bielom pozadí. Nie je nutná celá postava, stačia fotografie podobné ako do občianskeho preukazu.

Motivačný list nie príliš dlhý a zložitý

Pokiaľ ide o motivačný list, ten by mal byť prispôsobený konkrétnej pracovnej pozícii a mal by prebudiť záujem o kandidáta.

„Je dôležité uviesť, prečo je uchádzač ideálnym kandidátom, prečo chce pracovať pre danú spoločnosť a aké prínosy môže priniesť,“ uviedla Kouba, pričom zdôrazňuje, že list by nemal byť dlhý a zložitý. Ideálne je jedna strana s rozdelenými textom do tematických odsekov.

Hovorkyňa z Alma Career Slovakia tiež tvrdí, že všeobecné frázy neobstoja a personalisti a personalistky ľahko prekuknú, ak uchádzač posiela rovnaký, ničnehovoriaci motivačný list bez ohľadu na to, na akú ponuku reaguje. Podľa jej slov treba tiež dať najavo, že o firme niečo vedia.

„Motivačný list je atraktívny, ak z neho cítiť skutočný záujem pracovať pre danú spoločnosť. Uchádzači môžu vyzdvihnúť nedávnu aktivitu firmy, ktorá ich zaujala a prečo, uviesť osobný vzťah k značke,” uzavrela Ľubica Melcerová.

Viac k témam: Motivačný list, Pracovný pohovor, Výberové konanie, životopis
Zdroj: SITA.sk – Čo by nemalo chýbať vo vašom životopise a motivačnom liste? Firmy pri výbere zamestnanca si všímajú tieto veci © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika