Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video)

Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video)

25.4.2024 (SITA.sk) – Z pohľadu mobilizácie zdrojov v tomto roku je rozhodujúce Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) o tom vo štvrtok informoval po kontrolnom dni v tomto rezorte. Slovensko ako členský štát Európskej únie podľa neho môže čerpať významné finančné objemy z európskych fondov.

„Tieto zdroje sú pre nás nenahraditeľné a veľmi vzácne,“ uviedol po stretnutí s vedením ministerstva.

Za päť mesiacov 90 výziev

Premiér kritizoval predchádzajúce vlády, že za tri roky vyhlásili iba 27 výziev na využívanie eurofondov z nového programového obdobia na roky 2021 – 2027.

„Nové vedenie ministerstva za päť mesiacov pripravilo 90 výziev. Niekoľko miliárd eur je doslova pripravených na investovanie,“ povedal Robert Fico. Ocenil tento pokrok, pretože ministerstvo investícií bolo aj motorom novelizácie zákona o verejnom obstarávaní, ktorú považuje a jeden z najpodstatnejších legislatívnych prvkov nielen tejto vlády, ale aj oproti ostatným vládam.

Dokument o mobilizácii dostupných zdrojov

Predseda vlády požiadal ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), aby mu pomohol s prípravou dokumentu do vlády o mobilizácii všetkých zdrojov, ktoré sú k dispozícii.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„To nie je sťažovanie sa ani útok, ale prakticky všetci nás vo všetkom predbehli,“ vyhlásil s tým, že to je výsledok práce predošlých premiérov Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora.

„Za tri roky išlo Slovensko od desiatich k piatim. Namiesto toho, aby sme sa približovali k priemernej úrovni životnej úrovne Európskej únie, tak sa vzďaľujeme. Musíme sa vrátiť na trajektóriu rastu, znovu sa približovať k priemernej úrovni Európskej únie,“ vyzval Robert Fico.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Predseda vlády, Zákon o verejnom obstarávaní
Zdroj: SITA.sk – Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika