Kandidáta do Európskeho parlamentu vážne zranili počas predvolebnej kampane, Faeserová hovorí o útoku na demokraciu

Kandidáta do Európskeho parlamentu vážne zranili počas predvolebnej kampane, Faeserová hovorí o útoku na demokraciu

4.5.2024 (SITA.sk) – Kandidáta za stredoľavú stranu nemeckého kancelára Olafa Scholza v budúcomesačných voľbách do Európskeho parlamentu zbili a vážne zranili počas kampane na východe krajiny. V sobotu o tom informovala Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Zvýšenie politického napätia

Bol to najnovší zo série incidentov, ktoré zvýšili politické napätie v Nemecku pred eurovoľbami. Scholzovi sociálni demokrati odštartovali svoju oficiálnu kampaň minulotýždňovým zhromaždením v Hamburgu.

Matthias Ecke, kandidát za SPD, bol v piatok večer napadnutý pri vylepovaní plagátov v meste Drážďany. Strana uviedla, že bol prevezený do nemocnice a pre rozsah zranení musel podstúpiť operáciu.

Útok na demokraciu

Ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá je tiež členkou strany, uviedla, že ak sa dokáže, že útok bol politicky motivovaný, predstavovalo by to „vážny útok na demokraciu“. „Zažívame nový rozmer antidemokratického násilia,“ povedala Faeserová.

Vládne a opozičné strany uviedli, že ich členovia a priaznivci čelili vlne fyzických a verbálnych útokov a vyzvali políciu, aby posilnila ochranu politikov a predvolebných mítingov.

Viac k témam: nemecká ministerka vnútra, Nemecký kancelár, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Kandidáta do Európskeho parlamentu vážne zranili počas predvolebnej kampane, Faeserová hovorí o útoku na demokraciu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet