Prokurátor navrhol podnikateľovi Žigovi za podplácanie peňažný trest, obhajca označil svedectvo Slobodníka za vymyslené (video)

Prokurátor navrhol podnikateľovi Žigovi za podplácanie peňažný trest, obhajca označil svedectvo Slobodníka za vymyslené (video)

2.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 2. októbra, 13:50

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v stredu pokračuje proces so Štefanom Žigom, príbuzným súčasného podpredsedu parlamentu Petra Žigu.

Prokurátor Peter Kysel vo svojej záverečnej reči navrhol pre podnikateľa stíhaného pre trestný čin podplácania vzhľadom na novelizáciou trestných kódexov peňažný trest 150-tisíc eur.

Žigu usvedčuje hlavne Slobodník

V prípade, že by sumu neuhradil, prokurátor navrhol náhradný trest 15 mesiacov väzenia. Podľa obžaloby Žiga podplácal bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka, pričom mu odovzdal 85-tisíc eur. Obžalovaný obvinenia odmieta.

Vina obžalovaného bola podľa Kysela rozsiahlym dokazovaním bez rozumných pochybností preukázaná. Žigu podľa neho usvedčuje predovšetkým svedok Slobodník, ktorý nemal dôvod vymýšľať si trestnú činnosť obžalovaného a ktorého výpoveď neobsahuje protirečenia a logické medzery.

„Je možné konštatovať, že jeho výpovede sú konzistentné a vierohodné,“ skonštatoval Kysel. Pripomenul, že samotný Slobodník bol vo veci tiež stíhaný, jeho stíhanie však bolo podmienečne zastavené.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/10/vyjadrenie-kysela-sud-ziga.mp4

Obhajca navrhol Žigu oslobodiť

Obhajca obžalovaného Sergej Romža označil svedectvo Slobodníka za neautentické, nevierohodné a neustále modifikované. Poukázal predovšetkým na to, že svedok nevedel konzistentne opísať odovzdanie peňazí.

„Výpoveď Slobodníka v tomto trestnom konaní, ako aj v iných trestných konaniach, nie je spontánna a autentická, ale vymyslená a naučená,“ vyhlásil Romža. Zároveň pripomenul, že Slobodník je kajúcnik, ktorý páchal závažnú trestnú činnosť.

„Rozhodnutie Bernarda Slobodníka spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní nebolo v žiadnom prípade spontánne,“ doplnil advokát s tým, že za odmenu mu boli poskytnuté nezákonné benefity. Vzhľadom na uvedené pochybnosti navrhol Romža svojho klienta oslobodiť.

Pojednávanie bolo odročené

Po prednese záverečných rečí sudca pojednávanie odročil na pondelok 7. októbra, keď bude vynesený rozsudok.

Záverečné reči procesných strán mali pôvodne odznieť už v apríli, súd bol však na základe novelizácie trestných kódexov povinný opätovne posúdiť podanú obžalobu. Tá podľa sudcu Milana Cisárika spĺňala zákonné náležitosti, obhajoba však proti rozhodnutiu podala sťažnosť na Najvyšší súd SR. Ten sa však následne stotožnil s postojom sudcu ŠTS.

Štefan Žiga bol pôvodne obvinený, že odovzdal úplatky v sume 175-tisíc eur. Tie mali v období rokov 2016 až 2020 smerovať bývalému šéfovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi, ale aj bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi.

Vo veci podplácania Makóa však nakoniec Generálna prokuratúra SR prostredníctvom paragrafu 363 Trestného poriadku zrušila Žigovi obvinenie. Peniaze pre Slobodníka sa mali týkať vyšetrovania kauzy známej ako Valčeky, v ktorej išlo o nadmerné odpočty DPH.

Viac k témam: Podplácanie, Pojednávanie, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Prokurátor navrhol podnikateľovi Žigovi za podplácanie peňažný trest, obhajca označil svedectvo Slobodníka za vymyslené (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika