Na slovenskom trhu práce pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou

Na slovenskom trhu práce pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou

20.9.2024 (SITA.sk) – Slovenský pracovný trh je stabilizovaný, no stále pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

Spoločnosť Talent Solutions zverejnila výsledky Celoslovenského prieskumu zamestnávateľov 2023/24, ktorý odhaľuje nové trendy a výzvy v oblasti zamestnávania na Slovensku.

Zamestnávatelia čelia výzvam

Prieskum sa venoval kľúčovým témam, ako sú nábor nových zamestnancov, fluktuácia, mzdy, benefity a zamestnávanie znevýhodnených skupín a cudzincov.

„Podľa výsledkov prieskumu dochádza k stabilizácii na trhu práce, avšak zamestnávatelia čelia výzvam, ako je odliv mozgov a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedla CEO spoločnosti Talent Solutions Ivana Heretik Vačoková.

Prieskum ukázal, že 63 % firiem priznáva ťažkosti s obsadzovaním pracovných miest, pričom 24 % z nich nedokázalo obsadiť všetky plánované miesta. Mzdy zaznamenali v roku 2023 nárast v 87 % spoločností, pričom najväčší nárast bol v kategórii viac ako 10 %.

Výsledky tiež ukázali, že mzdy sa v priemere zvýšili o 6,5 %. Okrem toho sa spoločnosti orientujú na finančné bonusy a benefity, ako je trinásty plat, flexibilný pracovný čas či home office.

Viac než polovica nemá cudzincov

Fluktuácia zostala na úrovni predchádzajúceho roku na 52 % respondentov, aj keď sa priemer zvýšil z 9 % na 10,6 %. Napriek tomu 48 % zamestnávateľov plánuje v roku 2024 zvýšiť počet zamestnancov.

Zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou, keďže 54 % firiem nezamestnáva žiadnych cudzincov. Na druhej strane, 69 % spoločností zamestnáva zdravotne znevýhodnené osoby, čo poukazuje na snahu vytvárať inkluzívne pracovné prostredie.

Spoločnosť sa zamerala aj na právne zmeny týkajúce sa zamestnávania cudzincov. Novelizované zákony zahŕňajú zmeny v žiadosti o prechodný pobyt pre účely zamestnania, čím sa podstatná časť agendy presúva na zamestnávateľov, čo umožňuje rýchlejšie zamestnanie cudzinca.

„V určitých prípadoch už zamestnávateľ nemusí podať nahlášku voľného pracovného miesta, a tým pádom úrady práce nevykonávajú prieskum na trhu práce,“ uviedla Patrícia Tóthová LL.M., partner ProfiDeCon.

Možnosť zrýchleného konania

Pri nedostatkových pozíciách je po novom možnosť zrýchleného konania, pričom podiel zamestnancov z tretích krajín nesmie presiahnuť 45 % celkového počtu.

Podľa Tóthovej zrýchlené možnosti zamestnania cudzincov z tretích krajín sa týkajú najmä vybraných špecializovaných pozícii, vysokokvalifikovaných žiadateľov, 46 pozícii v priemysle ako aj vodičov autobusov a nákladných automobilov.

Viac k témam: nedostatkové profesie, Trh práce, Zamestnanci, zamestnávanie cudzincov, Zamestnávatelia
Zdroj: SITA.sk – Na slovenskom trhu práce pretrváva nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, zamestnávanie cudzincov zostáva výzvou © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika