Príspevok na kúpu auta by mohla dostať ďalšia skupina zdravotne postihnutých ľudí, navrhuje Holečková

Príspevok na kúpu auta by mohla dostať ďalšia skupina zdravotne postihnutých ľudí, navrhuje Holečková

6.6.2024 (SITA.sk) –

Vozidlo na cestu do rehabilitačného strediska

Zmenu chce presadiť prostredníctvom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Osoby s takýmto postihnutím by tak mohli poberať peňažný príspevok na kúpu motorového vozidla aj v prípade, že cestujú do rehabilitačného strediska. Ak by parlament zmenu v legislatíve schválil, platila by od začiatku budúceho roka.

Aktuálne platí, že peňažný príspevok sa poskytuje fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je podľa komplexného posudku odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom.

Kto bude mať na príspevok nárok

„Takýto príspevok možno poskytnúť fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná alebo ktorej sa poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, špecializovanom zariadení, dennom stacionári, navštevuje alebo bude navštevovať školu,“ konštatuje opozičná poslankyňa.

Medzi zadefinovanými subjektmi teda absentuje rehabilitačné stredisko. Holečková pritom poukazuje na to, že aj v rehabilitačnom stredisku sa poskytuje sociálna služba fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby.

Ide o sociálnu rehabilitáciu, sociálne poradenstvo, pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, ubytovanie, stravovanie, pranie, upratovanie, žehlenie, ale aj údržbu bielizne a šatstva.

Viac k témam: Finančný príspevok, Opozícia, Parlament, Sociálne, Zdravotne postihnutí
Zdroj: SITA.sk – Príspevok na kúpu auta by mohla dostať ďalšia skupina zdravotne postihnutých ľudí, navrhuje Holečková © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika