Úsporné opatrenia, ako znížiť výdavky za energie

Úsporné opatrenia, ako znížiť výdavky za energie

Vysoké ceny energií nás strašia a obavy, ako to bude vyzerať nasledujúci rok, sú na mieste. Nielen ceny energií, ale aj ceny tuhého paliva a potravín ukroja z úspor domácností.

Ak bývate na byte, zaobstaraním tuhého paliva sa nemusíte zaoberať, avšak kúreniu sa nevyhnete. Ako teda znížiť výdavky za energie?

Vetrajte nárazovo a namontujte si smart termostaty

 

Či už bývate v byte, alebo v dome, vetrajte cez zimu nárazovo. Nepoužívajte vetračky, ale otvorte všetky okná na pár minút a potom zatvorte. Znížte kúrenie počas vetrania na minimum. Ak ale budete mať smart termostaty v byte, aicky vás upozornia na otvorené okno a kúrenie vypnú. Smart termostaty sú teda super spôsob, ako usporiť na kúrení. Znížia teplotu, aj keď nebudete doma a zvýšia, keď sa budete vracať domov.

Nárazové vetranie vymení vzduch v celej domácnosti a zároveň sa nemusíte báť vychladnutia izieb a ich následného vlhnutia. Nárazové vetranie je veľmi dôležité aj v chrípkovom období, kedy priamo vplýva na váš zdravotný stav. Navyše používaním inteligentných smart termostatov ušetríte nemalé peniaze na kúrení. Smart termostaty takýmto spôsobom dokážu ušetriť až 20% energie, čo potom oceníte pri pozeraní ročného vyúčtovania.

Vymeňte staré okná za nové dobre tesniace

 

Únik tepla aicky znamená zvýšenie kúrenia v interiéri. Ak nemáte dobré okná, na jar ich vymeňte za dobre tesniace okná, či už drevené, alebo klasické plastové okná. Úspora závisí od viacerých parametrov. Okná však vedia usporiť od 15 do 25% energií.

Ak nechcete okná meniť teraz cez zimu, nechajte si okná skontrolovať a zistite stav úniku tepla. Na základe toho uvidíte, či sa vám oplatí výmena okien na jar.

Únik tepla v paneláku pocítia obyvatelia aj pri nedostatočnej izolácii pivničných priestorov a fasády. Obyvatelia bytov v nezateplených panelákoch zaznamenávajú väčší únik ako tých zateplených. Ak vám preto nevyhovuje správca vášho bytového domu, ktorý má na starosti správu bytových domov, môžete vyžadovať zmenu na jeho poste.

Ak chcete znížiť výdavky za energie a vodu, varte na viac dní naraz, používajte úsporné spotrebiče a namiesto klasickej sklokeramickej a plynovej dosky uprednostnite indukciu.

Zdroj obrázka:

 

Autor: Christian Horz / Shutterstock.com

0Shares
Ekonomika