Skvelý olympijský debut. Skejtbordista Richard Tury bojoval o medailu a bol najlepším Európanom (foto)

Skvelý olympijský debut. Skejtbordista Richard Tury bojoval o medailu a bol najlepším Európanom (foto)

29.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 29. júla 19:12

Slovenský skejtbordista Richard Tury skončil v pondelňajšom finále disciplíny street na olympijských hrách v Paríži pod stupňami víťazov.

5,4 bodu od bronzovej medaily

Tridsaťjedenročný Košičan obsadil konečné 5. miesto so ziskom 273,98 bodu, pričom od bronzového Američana Nyjaha Hustona ho delilo 5,4 bodu.

„Som mega šťastný. Dostal som sa do finále z posledného miesta, takže to som mal šťastie. Vo finále som pre to urobil maximum. To, čo som v poslednom čase trénoval, to sa mi všetko podarilo, čiže som spokojný. Je z toho pekné piate miesto,“ povedal Tury pre STVR.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024

Z olympijského zlata sa raduje Japonec Juto Horigome, ktorý sa na najvyšší stupienok dostal až vďaka úspešnému triku v poslednej sérii, v ktorej dostal od rozhodcov 97,08 bodu. Odsunul tak na striebornú priečku Američana Jaggera Eatona. Horigome triumfoval o desatinu bodu.

Jediný Európan vo finále

Tury bol vo finále jediný Európan a rozhodne sa nestratil. Najprv predviedol dve vydarené jazdy, vďaka čomu sa ocitol medzi adeptmi na cenný kov. V následných piatich sériách trikov mu vyšli dva, ktoré sa mu započítali do konečného skóre a nakoniec sa umiestnil na 5. priečke. Najlepší trik predviedol vo štvrtej sérii, v ktorej dostal od rozhodcov 92,58 bodu.

„Trošku sa tu niektorí splašili, pretože ustáli triky, ktoré sme predtým ešte nevideli. Dúfam, že som urobil Slovensku radosť. Zbadal som v hľadisku prezidenta. Som naozaj veľmi šťastný,“ dodal Tury, ktorého účinkovanie v streete bolo o to impozantnejšie, že miestenku na OH 2024 si vybojoval iba pred mesiacom na podujatí olympijskej kvalifikačnej série v Budapešti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Slovenský skejtbordista Richard Tury na letnej olympiáde v Paríži (fotografie)

Richard Tury patrí už viac rokov do širšej svetovej špičky v skejtbordingu. V roku 2022 získal bronz na otvorených majstrovstvách Európy v Bazileji a vo Svetovej sérii sa viackrát postavil na pódium. Na predchádzajúce OH 2020 v Tokiu sa nedostal len veľmi tesne, miestenka mu ušla o tri priečky.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Skejtbording
Zdroj: SITA.sk – Skvelý olympijský debut. Skejtbordista Richard Tury bojoval o medailu a bol najlepším Európanom (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika