Slafkovský poriadne naložil na slovenský hokej. Hovorí o rodinkárstve a volá po zmenách (video)

Slafkovský poriadne naložil na slovenský hokej. Hovorí o rodinkárstve a volá po zmenách (video)

8.10.2024 (SITA.sk) – Hviezdny slovenský hokejista Juraj Slafkovský tvrdí, že na Slovenskom zväze ľadového hokeja (SZĽH) sa musí zmeniť zopár vecí, aby bola naša krajina úspešná. V rozhovore pre web The Athletic nešetril kritikou na vlastnú federáciu a vraví, že ľudia v nej sa nechali ukolísať bronzom z olympiády v Pekingu.

Mám pocit, že sme získali olympijskú medailu a ľudia sú s týmito vecami spokojní, ale bolo to šťastie, pretože tam neboli žiadni hráči z NHL. Buďme úprimní, túto medailu by sme nezískali, keby mal každý svoj kompletný tím. Ale sme spokojní s týmito maličkosťami…. Myslíme si, že robíme veci správnym spôsobom, ale nerobíme to. Len sa tvárime. Snažíme ľuďom predať, že robíme veci správnym spôsobom tým, že presadzujeme tieto falošné výsledky,“ uviedla predvlaňajšia jednotka v drafte NHL.

Samozrejme, že je to najväčšia vec, aká sa mi kedy stala, že som vyhral olympijskú medailu, ale buďme k sebe úprimní.“

Hokej na Slovensku potrebuje veľké zmeny

Slafkovský povedal, že si myslí, že hokej na Slovensku potrebuje veľké zmeny. Nie je dostatok kvalitných trénerov a že rozhodnutia sa často robia podľa toho, kto je otec hráča alebo kto koho pozná, namiesto toho, ako dobre vie hrať.

Keď mal Slafkovský 12 rokov, dal sa Slafkovského otec dokopy so skupinou ďalších rodičov a vytvorili elitný výberový tím, ktorý cestoval na turnaj v Québecu a ďalšie severoamerické podujatia.

Osem hráčov, ktorí sa zúčastnili na tomto programe, bolo draftovaných v roku 2022 alebo 2023 a ďalší bol podpísaný ako nedraftovaný voľný hráč. V roku 2024 bol zo Slovenska draftovaný jeden hráč. „Povedzme, že všetci hráči, ktorí boli draftovaní, prešli týmto tímom,“ povedal Slafkovský. „Tak to o niečom svedčí, nie?

Národné programy

Dôvod, prečo otcovia dali dokopy tento vybraný tím, povedal Slafkovský, bolo dostať ich deti z hokejového systému a rodinkárstva, ktoré ho definuje. Jedným z príkladov, ktoré uviedol, sú národné programy U16 a U17, ktoré organizujú letné kempy.

Odmietajú na ne pozvať hráčov, ktorí hrajú v zámorí v Severnej Amerike, pretože, ako povedal, „ľudia, ktorí to vedú, sa boja, že ich vlastné dieťa nebude hrať, resp. poznajú otca tohto chlapca a jeho dieťa potrebuje hrať.“ „Všetko je to o prepojeniach na Slovensku,“ povedal. „Vidím to a každý sa bojí o tom hovoriť.“

Osvieženie“ SZĽH

Riešením je podľa Slafkovského „osvieženie“ SZĽH. „Pravdepodobne potrebujeme viac ľudí, ktorí budú pracovať pre federáciu, ale nikto nechce pracovať pre to,“ povedal.

„Myslíte, že Hossa chce pracovať pre federáciu? Nie. Gáborík? Nie. Je to kvôli niektorým ľuďom, ktorí tam už sú, robia si to po svojom, ťažia z toho oni a nie slovenský hokej. To je môj názor,“ zakončil Slafkovský.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/10/462122962_8522273927855378_6556640234997590852_n.mp4

Viac k témam: NHL
Zdroj: SITA.sk – Slafkovský poriadne naložil na slovenský hokej. Hovorí o rodinkárstve a volá po zmenách (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Hudba