Zimné olympijské hry v roku 2030 budú hostiť Francúzske Alpy, MOV má však podmienky

Zimné olympijské hry v roku 2030 budú hostiť Francúzske Alpy, MOV má však podmienky

24.7.2024 (SITA.sk) – Francúzske Alpy boli v stredu Medzinárodným olympijským výborom (MOV) vybrané za hostiteľa zimných olympijských hier v roku 2030, avšak s určitými podmienkami.

Projekt zameraný na lyžiarske strediská

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ubezpečil, že vláda, ktorá sa vytvorí po letných olympijských hrách v Paríži, podpíše všetky organizačné záruky, ktoré ešte musia byť spečatené. Členovia MOV prijali Macronove záruky a odhlasovali ich schválenie.

Francúzska ponuka bola jediným kandidátom a ide o projekt zameraný na lyžiarske strediská vo francúzskej časti Álp a športoviská pre „ľadové športy“ v pobrežnom meste Nice.

Bohaté skúsenosti pri organizácii

Výhodou francúzskej kandidatúry boli existujúce športoviská. Ako pozitívum predtým MOV označil aj spojenie stredísk zo severnej aj južnej časti Álp vo Francúzsku pod jednu značku – Francúzske Alpy.

Šéf komisie pre výber hostiteľov budúcich ZOH, Rakúšan Karl Stoss, nedávno vyzdvihol skutočnosť, že lokalita má bohaté skúsenosti pri organizácii rôznych svetových šampionátov či pretekov Svetového pohára.

Viac k témam: Francúzske Alpy, Francúzsky prezident, Olympijské hry, ZOH Zimné olympijské hry 2030
Zdroj: SITA.sk – Zimné olympijské hry v roku 2030 budú hostiť Francúzske Alpy, MOV má však podmienky © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Šport