Bývalý ruský veľvyslanec: Putin „čoraz viac bez zábran“ hovorí o „režime“

Bývalý ruský veľvyslanec: Putin „čoraz viac bez zábran“ hovorí o „režime“

Bývalý veľvyslanec v Rusku Michael McFaul v nedeľu vystúpil v relácii NBC „Meet the Press„, aby diskutoval o prebiehajúcej invázii Ruska na Ukrajinu.

Počas segmentu sa McFaula moderátor Chuck Todd opýtal, či považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za „momentálne racionálneho aktéra“.

McFaul odpovedal, že „racionálny aktér“ je elastický pojem, pričom uviedol údajné jadrové postoje ruského prezidenta a vyjadril obavy, že Putin už desaťročia verí vlastnej propagande.

Je čoraz viac neistý v spôsobe, akým hovorí o režime. Práve včera hovoril o Zelenskom ako o neonacistovi – pripomeňme všetkým, ktorí sa pozerajú, že je Žid – a narkomanovi. To neznie ako niekto, kto si sadne a bude rokovať o mierovom riešení.

Vzhľadom na jeho hodnotenie sa Todd spýtal McFaula, čo treba robiť, ak má svet do činenia s „iracionálnym aktérom“.

„Myslím si, že ide o vojnu, viete? Sankcie sú skvelé. Podporujem ich na 100 %. Ale ich účinok trvá mesiace a roky. V skutočnosti ide o víťazstvo vo vojne na mieste. Musíme podporiť Ukrajincov, ktorí bojujú,“ povedal McFaul. „A po tretie, ak sa podarí dosiahnuť konečný cieľ, ktorým je zmena režimu, a prinútiť Zelenského odísť od moci, zatknúť ho alebo ho zabiť, musíme naďalej podporovať odpor.“

zdroj

0Shares
Správy Svet