Čaká vás dovolenka v zahraničí? Nuž, tak sa pripravte na toto!

Čaká vás dovolenka v zahraničí? Nuž, tak sa pripravte na toto!

Po mesiacoch strávených medzi štyrmi stenami alebo vo svojom okrese pre covid-19 sa veľké množstvo Slovákov pozerá po ceste mimo hranice všedných dní. Ale je tu jeden problém.

Indická mutácia covidu-19 vyvoláva veľké obavy a môže výrazne skomplikovať letnú dovolenku aj vám.
Podľa infektológa Vladimíra Krčméryho je totiž v hre opätovné zavedenie štátnej karantény pri návrate zo zahraničia. „Jedna vec je vycestovať, druhá je vrátiť sa naspäť,“ cituje ho Denník N. Ľuďom adresoval odporúčanie, aby šli dovolenkovať radšej tam, odkiaľ sa môžu rýchlo vrátiť autom. Pre tých, ktorí sa budú vracať zo zahraničia, by mohla byť na výber štátna karanténa, prípadne hotelové ubytovanie.

Aj podľa štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martina Klusa sa musí robiť všetko preto, aby pri návrate zo zahraničia občania neobchádzali pravidlá.
Cestou, ako zabrániť porušovaniu pravidiel, môže byť podľa neho spolupráca so susednými krajinami pri kontrole slovenských občanov, využitie dát od mobilných operátorov, ale aj pravidelnejšia kontrola na našich hraniciach.

„Napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú počas leta bezpečné, nemusí to tak byť. Ospravedlňujem sa tým občanom, ktorí si mysleli, že zelená krajina bude zelenou navždy, môže sa to zmeniť zo dňa na deň. Vystríhame všetkých, ktorí dnes cestujú mimo SR, že sa môžu vrátiť do úplne iných podmienok, z akých odchádzali,“ upozornil Klus.

Aj podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka by sa mal monitoring na hraniciach sprísniť. Na vine je delta variant, ktorý sa šíri v Portugalsku. „Pár kilometrov od našich hraníc bol pred dvoma dňami futbalový zápas, kde bolo niekoľko tisíc portugalských fanúšikov,“ dodal. Dobré by bolo podľa Krajniaka urobiť skríningové opatrenia, aby epidemiológovia zistili, do akej miery je tento variant koronavírusu prítomný na Slovensku.

0Shares
Slovensko Správy z domova Zdravie