Ekonomické sankcie nemôžu zastaviť Rusko, tvrdí bývalý americký generál

Ekonomické sankcie nemôžu zastaviť Rusko, tvrdí bývalý americký generál

Samotné ekonomické sankcie nemôžu zastaviť ruskú vojnu proti Ukrajine, tvrdí americký generál vo výslužbe James Dubik v článku na politickom spravodajskom portáli The Hill.

Veterán pripúšťa, že významné a stále sa rozširujúce sankcie uvalené na Rusko Spojenými štátmi a Západom v snahe zastaviť vojnu na Ukrajine narušili ekonomiku Moskvy, ale nemali želaný účinok na bojisko.

Dubik vysvetľuje, že ukrajinský odpor mal obrovský vplyv na frontovú líniu s podporou USA a NATO. Tento rozhodujúci aspekt prinútil Vladimira Putina stiahnuť svoje sily z kyjevského regiónu nie preto, že by chcel, ale preto, že to bolo potrebné.

Odpor ukrajinských vojsk viedol Putina k tomu, aby upustil od svojho pôvodného cieľa obsadiť Kyjev a nahradiť vládu vedenú Zelenským, aspoň nateraz, podľa generála, ktorý slúžil na turné po Bosne, Haiti a Iraku.

Putin sa musel uchýliť k plánu B a pokúsiť sa rozdeliť Ukrajinu, tvrdí Dubik. Za týmto účelom ruský prezident poslal sily na východ krajiny, aby sa pripojili k existujúcim a pokúsili sa dobyť Mariupol.

Či budú ruské útoky úspešné s týmto plánom, je otázne. Kompetencie jednotiek sú spochybňované, morálka armády je nízka a kombinované útoky sú podľa Dubika ťažké pre ruských veliteľov.

Ak Putin uspeje v pláne B, pravdepodobne sa vráti k plánu A: úplne dobyť a podmaniť si Ukrajinu. Ukrajinci sú však ochotní bojovať a brániť sa proti agresii Moskvy. Píše portál RMX.

Pokiaľ je Ukrajina ochotná bojovať za svoje právo na sebaurčenie, spojenci by jej mali poskytnúť všetko, čo potrebuje, zbrane, ktoré umožnia Zelenského vláde pokračovať v ofenzíve, čo prinúti ruské jednotky, aby ustúpili na svoje bývalé pozície. Začiatok invázie.

Spojené štáty, NATO a ďalší spojenci musia vynaložiť všetko úsilie, aby zabezpečili úspech Ukrajiny v ďalších fázach vojny, tvrdí Dubik, pričom kľúčom k víťazstvu je vojenská sila. Sankcie sú len vedľajšie, varuje.

James M. Dubik je vedúcim pracovníkom Inštitútu pre štúdium vojny. Slúžil vo vojenskom velení a operačných úlohách v Bosne, na Haiti a v Iraku a pomáhal trénovať sily v Afganistane, Japonsku, Južnej Kórei, Thajsku, Hondurase a mnohých krajinách NATO.

0Shares
Správy Svet