Bloomberg: Turecko chce stíhačky F-35 za schválenie žiadostí Fínska a Švédska do NATO

Bloomberg: Turecko chce stíhačky F-35 za schválenie žiadostí Fínska a Švédska do NATO

Ankara tiež trvá na tom, aby všetci noví kandidáti aliancie uznali jej obavy týkajúce sa kurdských milícií.

Turecko počíta so zaradením stíhačiek F-35 do výrobného programu na schválenie vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom v utorok agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

Washington predtým vylúčil Ankaru z amerického programu výroby stíhacích bombardérov F-35 piatej generácie pre tureckú akvizíciu ruských protilietadlových raketových systémov S-400.

Ankara tiež presadzuje, aby všetci noví kandidáti NATO uznali svoje obavy týkajúce sa kurdských milícií v Turecku aj mimo neho, v Sýrii a Iraku. Turecko chce, aby Švédsko a Fínsko verejne odsúdili nielen Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ale aj jej odnože predtým, ako im bude umožnené vstúpiť do bloku.

Okrem toho Ankara chce, aby Švédsko a Fínsko zrušili obmedzenia vývozu zbraní, ktoré zaviedli spolu s niekoľkými ďalšími členmi EÚ po vojenských akciách Turecka v Sýrii v roku 2019.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že Ankara nemôže súhlasiť so vstupom Fínska a Švédska do NATO po tom, ako obe krajiny odmietli vyhovieť žiadosti republiky o vydanie podozrivých teroristov, najmä členov Strany kurdských pracujúcich, ktorú Ankara uznala za teroristickú organizáciu. Ďalším dôvodom, prečo Turecko nie je pripravené podporiť vstup týchto krajín do NATO, Erdogan označil zavedenie obmedzení dodávok produktov obranného priemyslu. Prezident tiež odporučil, aby sa delegácie týchto dvoch krajín neobťažovali cestovať do republiky s cieľom presvedčiť Ankaru, aby súhlasila s ich prijatím do NATO.
0Shares
Správy Svet