Francúzsko zakladá nový orgán, ktorého cieľom je zmeniť podobu islamu

Francúzsko zakladá nový orgán, ktorého cieľom je zmeniť podobu islamu

Francúzsko bude v sobotu hostiť prvý samit Fóra islamu, nového orgánu, ktorého cieľom je zmeniť život moslimov v krajine a zbaviť toto náboženstvo extrémizmu.

Orgán, ktorý sa stretne v Paríži, tvoria duchovní a laici, ktorí budú pomáhať viesť najväčšiu moslimskú komunitu v západnej Európe.

Patria medzi nich imámovia, vplyvné osobnosti občianskej spoločnosti, významní intelektuáli a vedúci predstavitelia podnikov.

Francúzsko sa stále spamätáva z útokov islamských extrémistov, pri ktorých za posledné desaťročie zomreli stovky ľudí.

Krajina sa stále vyrovnáva s tým, ako stovky francúzskych moslimov odišli bojovať na stranu Islamského štátu (IS) do Sýrie a Iraku. Píše portál DW.

Kritici sa však obávajú, že tento orgán je pokusom centristickej strany prezidenta Emmanuela Macrona prilákať pravicovú podporu kontrolou moslimskej komunity.

Pracovné skupiny sa zamerajú na odbornú prípravu imámov (vedúcich modlitieb), duchovných zamestnaných vo väzniciach, nemocniciach a armáde, ako aj na bezpečnosť mešít a diskrimináciu moslimov.

Moslimovia vo Francúzsku sa už dlho sťažujú na stigmatizáciu v každodennom živote a tvrdia, že diskriminácia sa výrazne zhoršuje po islamistických teroristických útokoch.

Všetkých členov fóra vyberá vláda a podľa správ francúzskych médií budú ženy tvoriť najmenej štvrtinu jeho členov.

0Shares
Slovensko Správy