Grécko od nás získa finančnú pomoc na boj s nelegálnou migráciou

Grécko od nás získa finančnú pomoc na boj s nelegálnou migráciou

Minister vnútra SR Roman Mikulec sa stretol s ministrom Grécka pre migráciu a azyl Notisa Mitarachiho. Na ich stretnutí sa prejednávali aj otázky ochrany vonkajších hraníc EÚ a boja proti nelegálnej migrácii. Stretnutie sa uskutočnilo na žiadosť gréckej strany.

Počas neho došlo k podpisu bilaterálnej dohody medzi Ministerstvom vnútra SR a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) o spoluúčasti Slovenskej republiky pri zmiernení následkov migrácie v Grécku. O pomoci Grécku v súčinnosti s Rakúskom rozhodla slovenská vláda svojím uznesením v marci 2021 v rámci záväzku tzv. flexibilnej solidarity.

„Pandémia dočasne zmenšila prílev nelegálnych migrantov do Európy, ale nezmenšila sa pozornosť, ktorú tejto problematike venujeme. Slovenská republika je v tejto oblasti suverénnym štátom, ktorý o svojej migračnej politike rozhoduje samostatne. Zároveň ale ponúkame pomocnú ruku tam, kde je to potrebné. Som preto úprimne rád a verím, že voči Grécku sme vyjadrili jasné gesto solidarity v podobe podpísanej zmluvy na dnešnom stretnutí,“ povedal minister vnútra R. Mikulec.

Pomoc Slovenskej republiky pre Grécko má podobu finančného príspevku vo výške 1 milióna € pre zabezpečenie zdravotníckeho personálu, materiálu a techniky pre utečenecké tábory na jeho území.

0Shares
Ekonomika Správy