Leopardy na Ukrajinu túto jar zrejme prídu. V čom sú ich výhody oproti ruským tankom?

Leopardy na Ukrajinu túto jar zrejme prídu. V čom sú ich výhody oproti ruským tankom?

Leopardy sú možno najúspešnejšie západné tanky. V porovnaní s inými majú pre Ukrajincov viaceré výhody.

V prvom rade, je ich veľa. Ukrajinci majú problémy s tým, že im spojenci posielajú rôznu techniku po pár kusoch.

Tankov Leopard 2 od roku 1979 vyrobili vyše tritisíc kusov, z toho dvetisíc je momentálne vo výzbroji európskych štátov. Tu je tabuľka, koľko kusov má ktorá krajina. Na Slovensku je zatiaľ jeden tank s tým, že ďalších 14 máme objednaných.

To je ich hlavná výhoda oproti napríklad Challengerom 2, ktorých sľúbili Briti poslať 14 kusov a celkovo ich nemajú veľa.

Druhá výhoda Leopardov v porovnaní s americkými Abramsami je v tom, že sú jednoduchšie na obsluhu, servis aj logistiku. Kým Leopardy poháňa dieselový motor, podobne ako sovietske tanky, ktoré Ukrajinci poznajú, Abramsy idú na turbínový motor, ktorý žerie veľa paliva. To bol jeden z argumentov Američanov, prečo ich nechcú poslať.

Verzia Leopard 2A4 je najstaršia, ktorá je stále vo výzbroji. Napriek tomu môžu mať na bojisku výhodu oproti starším verziám sovietskych tankov, ktoré sú na fronte veľmi početné.

V porovnaní s nimi sú Leopardy agilnejšie a lepšie sa manévrujú. Dokážu vo vyššej rýchlosti aj cúvať, čo staršie sovietske tanky nedokážu, ako to bolo vidno aj na Ukrajine.

„Predstavte si boxera, ktorý sa nemôže v ringu pohybovať voľne, ale iba v jednom smere. Iný boxer sa môže hýbať vo všetkých smeroch, čo je veľká výhoda, a presne toto je prípad Leopardov,“ povedal pre AP Ralf Raths, riaditeľ Nemeckého tankového múzea v nemeckom Munstri.

Viac info na dennikn.sk

0Shares
Správy Svet