Preletel dva kontinenty. Smrť našiel až u nás

Preletel dva kontinenty. Smrť našiel až u nás

Do médií sa dostala správa, ktorá zodvihla žlč nejednému dobrému človeku. Veď komu už mohol vadiť mladý bocian biely, odveký symbol nového života, šťastia, čo absolvoval niekoľko tisíc kilometrov, aby sa zo svojho zimoviska dostal naspäť na Slovensko a tu si založil svoju vlastnú rodinu?

Bociana bieleho totiž ktosi krátko po prílete chladnokrvne zastrelil. Stalo sa tak v Pribyline (okr. Liptovský Mikuláš).  Telo mladého bociana našiel náhodný okoloidúci pri hlavnej ceste. Ochranári právom bijú na poplach, na jeho zúboženom tele totiž našli niekoľko rán. Na miesto sa dostavili aj zoológovia z TANAP-u.

„Pôvodne sme si mysleli, že do niečoho narazil, no po podrobnejšej obhliadke sme zistili niekoľko rán v jeho tele. S najväčšou pravdepodobnosťou do neho niekto strelil brokovnicou a minimálne päť brokov ho zasiahlo. Po tomto zistení sme podali trestné oznámenie na polícii. Telo bociana sme zobrali na röntgen k veterinárovi. Najprv sme sa domnievali, že je to bocian, ktorý má hniezdo v Pribyline a je permanentne monitorovaný kamerovým systémom. Našťastie to sa nepotvrdilo,“ povedala zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová. „Je to nepochopiteľný čin. Musela to byť nejaká zlomyseľnosť,“ dodala.

il.foto: Štefan Čambal

0Shares
Slovensko Šokujúce Správy z domova