Až 1500 eur na jednu domácnosť, ministerstvo práce je pripravené spustiť humanitárnu pomoc

Až 1500 eur na jednu domácnosť, ministerstvo práce je pripravené spustiť humanitárnu pomoc

15.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované, 15. septembra, 16:31

Ministerstvo práce je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Vďaka nedávnej novele zákona je možné pri odstraňovaní škôd spôsobených živelnými pohromami poskytnúť viac finančných prostriedkov na jednu domácnosť, v prípade potreby aj opakovane. O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu uchádzať i samotné obce,“ uviedol v nedeľu v Stupave minister Tomáš.

Úloha záchranných zložiek

Minister tiež vyzdvihol úlohu záchranných zložiek a odborníkov, ktorí prispeli svojim nasadením a profesionálnym prístupom pri riešení situácie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Dážď a povodne na Slovensku (fotografie)

Podobne ako po zemetrasení na východnom Slovensku, ani teraz nenecháme ľudí bez pomoci. Chcem sa zároveň poďakovať záchranným zložkám i odborníkom za ich doterajšie nasadenie a profesionálny prístup,“ dodal Tomáš. Občania postihnutí záplavami môžu očakávať promptnú a opakovanú podporu zo strany ministerstva, čím sa zabezpečí rýchlejšie a efektívnejšie riešenie vzniknutých škôd.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Slovenská katolícka charita vyhlasuje darovaciu výzvu

Pomáhať obetiam povodní chce aj Slovenská katolícka charita (SKCH), ktorá vyhlasuje darovaciu výzvu.

„Tisíce rodín po celom Slovensku a v okolitých krajinách bojujú v týchto chvíľach o svoje životy a domovy. Slovenská katolícka charita preto spúšťa darovaciu výzvu a obracia sa na všetkých, ktorí môžu pomôcť,“ uviedla SKCH s tým, že získané finančné prostriedky z darovacej výzvy budú využité na doručenie núdzových balíčkov s potravinami, pitnou vodou a hygienickými potrebami či zabezpečenie teplého oblečenia a prikrývok, aby ľudia mohli čeliť chladným dňom a nociam po povodniach.

SKCH preto vyzvala všetkých ľudí, aby sa solidárne spojili a podporili túto výzvu na pomoc tým, ktorí sú na ňu najviac odkázaní. Darovaciu výzvu môže každý podporiť na bankový účet SKCH – IBAN: SK37 0900 0000 0001 7687 5345, variabilný symbol: 12092024 alebo na stránke portálu Darujme.sk – https://charita.darujme.sk/pomoc-povodne-2024/. SKCH už uvoľnila prvých päťtisíc eur z krízového fondu na pomoc najviac zasiahnutým oblastiam a ich tímy sú aj priamo v teréne, aby poskytli pomoc.

Zbierku spustila aj platforma Donio

Platforma Donio rovnako spustila v spolupráci so SKCH a s Človekom v ohrození zbierku na pomoc ľuďom zasiahnutými povodňami. Zbierka je dostupná na https://doniosk/povodne2024.

„Financie, podľa toho koľko sa podarí získať, budú rovnakým dielom rozdelené SKCH a neziskovej organizácii Človek v ohrození. Spoločne pre zasiahnutých ľudí povodňami, kým bude realizovaná pomoc od štátu, zabezpečíme základnú pomoc,“ informuje Donio.

Peniaze budú použité na núdzové balíčky pre rodiny, potraviny, pitnú vodu a hygienické potreby, zabezpečenie teplého oblečenia a prikrývok, ktoré ochránia ľudí pred nepriaznivým počasím, materiál na opravu domov, vysúšače na odstránenie dôsledkov a tiež priamu finančnú pomoc na opravy po povodniach.

Viac k témam: Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Povodne, Povodne a záplavy v SR, Záplavy
Zdroj: SITA.sk – Až 1500 eur na jednu domácnosť, ministerstvo práce je pripravené spustiť humanitárnu pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko