Vo Veľkom Slavkove horia tri rodinné domy, na mieste je aj polícia a zisťovateľ príčiny vzniku požiarov

Vo Veľkom Slavkove horia tri rodinné domy, na mieste je aj polícia a zisťovateľ príčiny vzniku požiarov

5.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 5. septembra, 10:32

Hasiči od skorého rána zasahujú pri požiari troch rodinných domov vo Veľkom Slavkove v okrese Poprad. Na mieste je šestnásť hasičov so siedmimi cisternami, pomáhajú tiež miestni dobrovoľní hasiči, ako aj z Mlynice. Ako ďalej pre agentúru SITA potvrdil operačný dôstojník z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Prešove, požiar bol nahlásený krátko pred 5:00.

Lokalizovanie požiaru

Pri požiari sa nikto nezranil, na mieste je aj polícia a zisťovateľ príčiny vzniku požiarov. Požiar po 7:00 ešte nebol lokalizovaný. Požiar sa napokon podarilo hasičom lokalizovať po 9:00. Predbežná škoda je podľa operačného dôstojníka odhadnutá len veľmi zhruba.

Na mieste je na to zisťovateľ a vzhľadom na výšku škody ide na miesto Požiarno-technický expertízny ústav. Teda, kedy bude definitívna výška škody, je ťažké povedať,“ poznamenal.

Predbežné škody

Ako po 10:00 informovala Miroslava Knišová z Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove, škoda spôsobená požiarom bola predbežne vyčíslená do 400-tisíc eur.

Aktuálne hasiči rozoberajú strešnú konštrukciu a pomocou termovíznej kamery vyhľadávajú skryté ohniská a dohášajú ich,“ uviedla. Z miesta zásahu neboli podľa nej hlásené žiadne zranenia.

Prednosta tamojšieho obecného úradu Jozef Košický pre SITA povedal, že najviac zasiahnutý požiarom bol okrajový dom, kde podľa neho zrejme aj požiar vypukol.

Vyhlásenie zbierky na pomoc

Zasiahlo tam celé vrchné poschodie aj so strechou. Druhý dom za ním bol zasiahnutý požiarom iba sčasti, tam sa požiar podarilo včas uhasiť. Vedľajší dom bol rovnako zasiahnutý, celé podkrovie ešte teraz hasia hasiči, bol tam naukladaný stavebný materiál. Tento dom však nebol obývaný, bol v rekonštrukcii,“ opísal.

V najviac zasiahnutom dome požiarom bývala podľa prednostu mnohopočetná rodina. Ide o deväť ľudí, z toho sedem detí.

Momentálne riešime a zabezpečujeme pre nich ubytovanie, bude vyhlásená zbierka na materiálnu i finančnú pomoc,“ dodal s tým, že v obci zasadal krízový štáb za účasti zasahujúceho veliteľa. „Stavby budú po ukončení zásahu štátnymi hasičmi monitorované niekoľko hodín našim dobrovoľným hasičským zborom. V prípade, že by sa znova rozhorelo, budú privolaní štátni hasiči,“ doplnil Košický.

Viac k témam: Hasiči, Požiar, Požiar rodinného domu
Zdroj: SITA.sk – Vo Veľkom Slavkove horia tri rodinné domy, na mieste je aj polícia a zisťovateľ príčiny vzniku požiarov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko