Vláda má záujem postaviť novú väznicu neďaleko Rimavskej Soboty, podľa Suska môže slúžiť aj na iné účely

Vláda má záujem postaviť novú väznicu neďaleko Rimavskej Soboty, podľa Suska môže slúžiť aj na iné účely

22.6.2024 (SITA.sk) – Vláda má záujem postaviť novú väznicu neďaleko Rimavskej Soboty. Podľa ministerstva spravodlivosti tak nová väznica môže byť realitou.

Ako rezort spravodlivosti pripomenul, vláda v stredu 19. júna na výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote prijala uznesenie na aktualizáciu štúdie uskutočniteľnosti projektu výstavby väzenského zariadenia Rimavská Sobota – Sabová. Projekt mal pôvodne stáť podľa odhadov zhruba 55 miliónov eur.

Ústav by mohol slúžiť aj na iné účely

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) nevylúčil, že nový ústav by mohol slúžiť aj na iné účely, napríklad v súvislosti s migračnou krízou. Minister podotkol, že sa vláda v programovom vyhlásení zaviazala, že sa bude usilovať o humanizáciu prostredia v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody.

„Európsky výbor pre zabránenie mučenia a neľudského zaobchádzania Slovensku dlhodobo vyčíta vysoký počet väznených osôb a malý životný priestor pre tieto osoby. Výstavba nového ústavu by mohla tento problém vyriešiť,“ uviedol Susko.

Slovo robí chlapa

Výstavbu väznice s plánovanou kapacitou 834 miest podporuje aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Ten očakáva, že projekt prinesie prácu pre 300 až 400 ľudí z regiónu.

„Slovo robí chlapa a ja verím, že minister Susko svoje slovo dodrží. Väznicu nám pred šiestimi rokmi sľubovala už ministerka Lucia Žitňanská, a nič z toho sa nenaplnilo,“ zdôraznil primátor.

Premiestnenie z iných ústavov

V prípade, že by sa výstavba uskutočnila, tak by sa sem podľa štátneho tajomníka Michala Sedliaka mohli dočasne premiestniť odsúdení a obvinení z iných ústavov, ktoré potrebujú rekonštrukciu, ako napríklad zariadenie v Ilave.

Súčasne môže podľa neho prítomnosť niekoľkých stoviek príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí majú povinnosť zasiahnuť aj v čase osobného voľna, zvýšiť bezpečnosť v meste a okolí. Predseda Okresného súdu v Rimavskej Soboty Peter Zachar doplnil, že v regióne tvorí aktuálne najväčší podiel trestnej činnosti majetková a drogová kriminalita.

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR, trest odňatia slobody, Väznica
Zdroj: SITA.sk – Vláda má záujem postaviť novú väznicu neďaleko Rimavskej Soboty, podľa Suska môže slúžiť aj na iné účely © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko