Svetoví lídri si pripomínajú 80. výročie vylodenia v Normandii, Macron udelil najvyššie štátne vyznamenanie 12 veteránom (foto)

Svetoví lídri si pripomínajú 80. výročie vylodenia v Normandii, Macron udelil najvyššie štátne vyznamenanie 12 veteránom (foto)

6.6.2024 (SITA.sk) – aktualizované 6. júna 2024, 16:13

Americký prezident Joe Biden si vo štvrtok pripomenul 80. výročie Dňa D, čiže vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny vo Francúzsku, vyhlásením, že USA neprestanú brániť Ukrajinu a nedovolia Rusku, aby ohrozovalo ďalšie časti Európy.

„Vzdávať sa tyranom, klaňať sa diktátorom je jednoducho nemysliteľné,“ povedal počas ceremónie na americkom cintoríne v Normandii. „Ak by sme to urobili, znamenalo by to, že sme zabudli na to, čo sa tu na týchto posvätných plážach stalo,“ konštatoval.

Najväčší obojživelný útok v histórii

Vylodenie spojencov v Normandii v roku 1944 bolo najväčším obojživelným útokom v histórii a Biden ho nazval „silnou ukážkou toho, ako nás spojenectvá, skutočné spojenectvá, posilňujú“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron udelil 11 americkým veteránom z druhej svetovej vojny, ako aj jednej britskej veteránke najvyššie francúzske vyznamenanie Rad čestnej légie. Američanov, ktorí sú vo veku 98 a 104 rokov, ocenil počas amerického spomienkového podujatia pri príležitosti 80. výročia vylodenia v Normandii.

Predtým na britskej ceremónii odovzdal vyznamenanie 103-ročnej Christian Lamb, ktorá vytvorila detailné mapy, ktoré viedli posádky počas vylodenia v deň D.

Prišli svetoví lídri

„Prišli ste sem, pretože slobodný svet potreboval každého jedného z vás, a vy ste odpovedali na volanie,“ povedal americkým veteránom Macron. „Prišli ste sem urobiť z Francúzska slobodný národ. Dnes ste späť doma, ak môžem povedať,“ dodal.

Výročie vylodenia v Normandii si vo Francúzsku okrem Macrona pripomínajú viacerí svetoví lídri vrátane amerického prezidenta Joea Bidena či britského kráľa Karola III. Skôr počas dňa sa Macron vyjadril, že „Francúzsko nikdy nezabudne“ na tých, ktorí bojovali za oslobodenie jeho krajiny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Veteráni aj svetoví lídri si pripomínajú 80. výročie vylodenia v Normandii (fotografie)

Spomienka začala pred východom slnka

Na spomienkové podujatia v Normandii tento rok pricestovalo 23 veteránov, píše spravodajský portál BBC. Pred piatimi rokmi ich ešte bolo 225.

Stovky ľudí, niektorí v uniformách z čias druhej svetovej vojny, podľa agentúry AP prišli na pláž Utah ešte pred východom slnka, aby vzdali hold vojakom spred ôsmich desaťročí.

Ďalej na pláži Gold presne v čase, keď do Normandie dorazili britskí vojaci, zahral na gajdách vojenský gajdoš zo škótskeho delostreleckého regimentu skladbu Highland Laddie.

Vylodenie v Normandii sa odohralo v rámci operácie Overlord. Zúčastnili sa na nej armády 12 spojeneckých národov vrátane USA, Kanady, Austrálie, Francúzska, Poľska alebo exulantov z Československa. Operácia sa začala v noci z 5. na 6. júna, keď v Normandii pristáli výsadkári. Po vylodení sa spojencom otvoril západný front, čo neskôr umožnilo poraziť nacistické Nemecko vedené Adolfom Hitlerom.

Viac k témam: Francúzsky prezident, II. svetová vojna, Vylodenie v Normandii, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Svetoví lídri si pripomínajú 80. výročie vylodenia v Normandii, Macron udelil najvyššie štátne vyznamenanie 12 veteránom (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko