V egyptskom letovisku Taba dopadla raketa, z miesta evakuujú desiatky Slovákov (video+foto) 

V egyptskom letovisku Taba dopadla raketa, z miesta evakuujú desiatky Slovákov (video+foto) 

27.10.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 27. októbra, 14:39

V egyptskom letovisku Taba dopadla v piatok ráno raketa. Z miesta evakuujú slovenských dovolenkárov.

Zasiahnuté bolo zdravotné stredisko

Informoval o tom portál Aktuality.sk s tým, že Taba je vyhľadávané letovisko pri Červenom mori a nachádza sa priamo oproti izraelskému prístavnému mestu Ejlat, približne 350 kilometrov od Gazy.

?BREAKING: LARGE MISSILE LANDS IN EGYPT

A large missile landed in the center of Taba, Egypt.

Taba is over 100 miles away from Gaza, so the origin of the missile is unknown.

Some speculation is that the missile was possibly launched from Yemen, likely by the Houthni rebels.… pic.twitter.com/920J9ULQoz— Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 27, 2023

Slováci a Česi sa vrátia domov

V letovisku sa nachádzajú Slováci, ktorí tam vycestovali cez české cestovné kancelárie. Ako pre Aktuality.sk potvrdil šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes, ide o desiatky slovenských občanov, všetci sú v poriadku a priletia späť na letiská do Brna a Prahy.

Medzi päťsto turistami českej cestovnej kancelárie je v okolí Taby aj približne 25 ľudí zo Slovenska. Pre agentúru SITA to v piatok potvrdila hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková s tým, že aktuálne zabezpečujú ich návrat domov.

„Bezpečnosť našich klientov je prioritou, preto sme sa rozhodli predčasne ukončiť zájazdy v hoteloch okolo egyptskej Taby,“ uviedla Pavlíková. Ako pokračovala, v piatok vysielajú charterové lety, aby sa do Česka vrátili všetci turisti, ktorých v oblasti majú.

„Všetci sú v poriadku a postupne ich informujeme o transferoch na letisko. Aktuálne teda organizujeme odlety, koordináciu zabezpečujú delegáti a naši partneri na mieste,“ priblížila Pavlíková. Dodala, že dve lietadlá poletia z letiska Sharm al Sheikh na juhu Sinaja do Prahy a jedno do Brna.

Raketa zasiahla zdravotné stredisko

Podľa panarabskej televízie al-Arabíja bolo zasiahnuté zdravotné stredisko. Izraelská armáda uviedla, že vie o bezpečnostnom incidente v tejto oblasti a dodala, že sa incident sa odohral „mimo našej hranice“. V tomto čase nie je isté, či incident súvisí s izraelsko-palestínskym konfliktom v pásme Gazy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izrael a Palestína – nepriatelia na jednom území

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča slovenských občanom zvýšiť opatrnosť pri pohybe v krajine, sledovať miestne médiá a rešpektovať pokyny miestnych zložiek. Slovenskí turisti sa môžu v prípade núdze obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Káhire na čísle +20 1000060968.

Rezort diplomacie odporúča cestujúcim, aby sa pred cestou zaregistrovali na webovej stránke rezortu diplomacie (i.mzv.sk/registracia ) alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka. To uľahčí poskytnutie pomoci v prípade, že sa cestujúci ocitnú v núdzi.

Viac k témam: dovolenkári, Evakuácia, Raketa
Zdroj: SITA.sk – V egyptskom letovisku Taba dopadla raketa, z miesta evakuujú desiatky Slovákov (video+foto)  © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko