Európska komisia dala Ficovej vláde vysvedčenie, KDH má jasný recept na dodržiavanie princípov právneho štátu

Európska komisia dala Ficovej vláde vysvedčenie, KDH má jasný recept na dodržiavanie princípov právneho štátu

25.7.2024 (SITA.sk) – Európska komisia (EK) dala správou o právnom štáte vysvedčenie vláde Roberta Fica (Smer-SD). Pre Slovensko a jeho občanov však povzbudivé nie je.

Princípy právneho štátu

Uviedlo to Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vo svojom stanovisku. EK tvrdí, že vláda nezlepšila šesť zo siedmich odporúčaní na zabezpečenie lepšieho právneho štátu. Komisia kritizovala odvolávanie členov súdnej rady, oslabenie boja s korupciou či fungovanie verejnoprávnych médií.

Zvlášť alarmujúce je zneužívanie skráteného legislatívneho konania pri dôležitých zákonoch. Pre KDH je dodržiavanie princípov právneho štátu kľúčové a máme jasný recept, ako v tejto oblasti nebyť doslova na chvoste Európy,“ uviedlo hnutie.

Príchod nových investícií

Na základe právneho štátu sa podľa kresťanských demokratov majú ľudia cítiť bezpečne, pociťovať, že štát a súdy sa správajú k všetkým spravodlivo a taktiež prispieva k tomu, aby na Slovensko prichádzali nové investície.

Zahraničné firmy chcú prísť tam, kde bude zdravé konkurenčné prostredie a nie na miesta, kde sú rovní a rovnejší. Slovensku určite nepomôže vydávať na ministerstve publikácie o údajnom únose spravodlivosti, ale jasné dodržiavanie zákonov a vyvodzovanie zodpovednosti. Zákony musia byť písané pre všetkých s ešte väčším ohľadom na tých najzraniteľnejších. To sa v poslednej dobe nedeje,“ uviedlo KDH.

Európska komisia (EK) v stredu uverejnila svoju piatu výročnú správu o právnom štáte. V nej systematicky a objektívne preskúmala vývoj v oblasti právneho štátu jednotným spôsobom vo všetkých členských krajinách. EK Slovensku odporúča zaviesť opatrenia, na základe ktorých sa zabezpečí, aby sa na členov súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie, s prihliadnutím na európske normy týkajúce sa nezávislosti súdnych rád. Ďalej našu krajinu nabáda k tomu, aby zaviedla opatrenia na zavedenie a dodržiavanie dostatočných záruk v prípadoch, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin ohýbania práva v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Právny štát, Premiér Slovenskej republiky, Výročná správa
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia dala Ficovej vláde vysvedčenie, KDH má jasný recept na dodržiavanie princípov právneho štátu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko