Hrozný výbuch a potom sa nám všetko rúcalo pred očami, opísal starosta zemetrasenie na východe Slovenska (video+foto)

Hrozný výbuch a potom sa nám všetko rúcalo pred očami, opísal starosta zemetrasenie na východe Slovenska (video+foto)

10.10.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 10. októbra, 16:17

Na začiatku bol hrozný výbuch. Potom ste mali pocit, akoby vás niekto na vaničke hojdal na vode hore-dole a pozeráte sa, ako sa vám všetko rúca pred očami,“ takto pre agentúru SITA opísal priebeh pondelkového večerného zemetrasenia starosta obce Ďapalovce (okres Vranov n/Topľou) Ján Cmár.

Domy opustilo zhruba 45 ľudí

Práve táto obec bola podľa oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied epicentrom pondelkového večerného zemetrasenia s lokálnou magnitúdou 4,9. V obci so 427 obyvateľmi je zhruba stovka domov. Ako uviedol starosta, zemetrasenie poškodilo takmer všetky, 15 z nich museli ich obyvatelia v noci opustiť.

Tých 15 domov je v takom stave, že sa v nich už báli prenocovať. V obci ale hádam nie je ani jeden dom, ktorý by nemal nejaké poškodenie. Či už komín, alebo popraskaná omietka, sklá a podobne,“ skonštatoval Cmár. Domy podľa neho v noci nútene opustilo zhruba 45 ľudí.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Buď sú u príbuzných tu, alebo v iných obciach a mestách, lebo aj tu sú domy poškodené, ale dalo sa v nich byť. Nemáme teraz takých ľudí, ktorým by sme potrebovali súrne zabezpečovať bývanie,“ doplnil starosta, ktorý hneď po udalosti vyhlásil v obci mimoriadnu situáciu.

Rozsah poškodení

Ráno o 8. hodine zasadal krízový štáb obce. Momentálne zisťujú stav škôd a neskôr budú koordinovať postup aj s krízovým štábom v okrese Vranov n/Topľou.

Stále zisťujeme, aký je stav s domami, lebo domy sú poškodené a chceme vedieť aspoň približne koľko ľudí dokáže v tých domoch bývať. V spolupráci s okresným krízovým štábom zabezpečujeme statikov, aby prišli posúdiť situáciu,“ uviedol Cmár.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zároveň v spolupráci s organizáciami, s ktorými zabezpečujú v obci odvoz odpadu, dohadujú spôsoby odpratania škôd spôsobených zemetrasením.

Či je to stavebný odpad, sklo a podobne. Robíme, čo je v našich silách. Naše stroje idú pomáhať ľuďom. Vyhlásili sme, nech si každý monitoruje škody, nahlási poistné udalosti. Aktuálne je relatívne pokoj a sme v štádiu rozhodovania, čo ďalej… ,“ doplnil starosta pre agentúru SITA pred pol desiatou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zemetrasenie na východe Slovenska (fotografie)

Zemetrasenie spôsobilo iba materiálne škody, obete na životoch hlásené neboli. Niekoľkosekundové otrasy hlásili nielen obyvatelia zo Slovenska, ale aj okolitých krajín.

V troch obciach mimoriadna situácia

Mimoriadne situácie z dôvodu poškodenia domov počas zemetrasenia boli vyhlásené v troch obciach na východnom Slovensku. Ako informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, stalo sa tak v obciach Holčíkovce, Ďapalovce (obe okres Vranov nad Topľou) a Kolbovce (okres Stropkov).

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„V uvedených obciach išlo o škody ako poškodenie vedení, rozvodov, popretrhávané plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom, poškodenie obydlí rôznej závažnosti – od popraskaných omietok po narušenie statiky,“ uviedol rezort s tým, že v oblasti sú hlásené aj výpadky elektrickej energie v dôsledku strhnutých elektrických vedení. „Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená,“ doplnilo ministerstvo.

Zemetrasenie na východnom Slovensku si podľa tlačového odboru ministerstva vyžiadalo nasadenie viacerých zložiek rezortu vnútra.

Konkrétne príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, Policajného zboru, sekcie krízového riadenia ministerstva, odborov krízového riadenia okresných úradov a koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému, ktoré evidujú zvýšený počet volaní na číslo tiesňového volania 112. „Obidve jadrové elektrárne na území Slovenska sú v poriadku a fungujú v bežnom režime,“ doplnilo ministerstvo.

Ako konkretizovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová, konkrétne zasahujú v obci Černina (okres Humenné), kde pomáhajú s rozoberaním konštrukcií komínov a striech rodinných domov, ktoré ohrozujú obyvateľov obce.

„Na mieste zasahuje 10 príslušníkov HaZZ z hasičskej stanice Humenné a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom s tromi kusmi hasičskej techniky, ako aj 14 členov Dobrovoľného hasičského zboru obce Karná, Brekov a Myslina s tromi kusmi techniky,“ uviedla Knišová.

Viac k témam: Mimoriadna situácia, Zemetrasenie, Zemetrasenie na východe Slovenska
Zdroj: SITA.sk – Hrozný výbuch a potom sa nám všetko rúcalo pred očami, opísal starosta zemetrasenie na východe Slovenska (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko