Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 36-tisíc obetí, EÚ posiela ďalšiu núdzovú pomoc (foto)

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 36-tisíc obetí, EÚ posiela ďalšiu núdzovú pomoc (foto)

13.2.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 13. februára 14:07

Po katastrofickom zemetrasení v Turecku a Sýrii evidujú už viac ako 36-tisíc mŕtvych. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Európska únia pracuje na nasmerovaní ďalšej núdzovej pomoci do oboch krajín. Referuje o tom oficiálny web Európskej komisie. Dovedna 21 členských štátov Únie vrátane Slovenska a tri účastnícke krajiny mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany vyslali do Turecka celkovo 38 tímov s 1652 záchranármi a 105 pátracími psami. Komisia tiež nasmeruje pomoc na núdzové prístrešia a pomôže so zabezpečením bývania z rezervy rescEU.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii (fotografie)

Pre Sýriu EÚ zmobilizovala zimné stany, ohrievače, prikrývky, vodu, sanitárne a hygienické súpravy či kuchynské potreby. Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca pomôže s distribúciou v oblastiach kontrolovaných sýrskou vládou. Na územiach pod kontrolou povstalcov budú k dispozícii pracovníci Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Silné zemetrasenie s magnitúdom 7,8 zasiahlo Turecko a Sýriu minulý pondelok ráno a nasledovali po ňom desiatky následných otrasov. Zrútili sa tisícky budov a státisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou. Záchranári, domáci aj zo sveta, pokračujú v pátracích a záchranných operáciách. Nádej, že z trosiek vytiahnu živých ľudí, sa však znižuje.

Viac k témam: Zemetrasenie, Zemetrasenie v Turecku a Sýrii
Zdroj: SITA.sk – Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 36-tisíc obetí, EÚ posiela ďalšiu núdzovú pomoc (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko