Kresťanskí demokrati vyzývajú na generálnu opravu Trestného zákona a kritizujú Ficovu vládu za nekompetentnosť

Kresťanskí demokrati vyzývajú na generálnu opravu Trestného zákona a kritizujú Ficovu vládu za nekompetentnosť

16.9.2024 (SITA.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) opätovne poukázalo na nekompetentnosť vlády v otázke trestného práva, ako aj na návrhy zákonov pripravované bez riadnej diskusie.

„To, že nedávno novelizovaný Trestný zákon bude potrebné opäť meniť na základe pripomienok Európskej komisie považujeme za škandál a hanbu, ktorú Slovensku robí jeho vláda,“ povedal predseda KDH Milan Majerský.

Nutnosť ďalších zmien

Podľa neho vláda SR uprednostňuje záujmy pred riadnou diskusiou a odborným prístupom, čo má za následok nutnosť ďalších zmien nedávno novelizovaného Trestného zákona podľa pripomienok Európskej komisie.

„Trestné právo vrátane výšky trestov a premlčacích lehôt je vnútornou vecou suverénneho členského štátu Európskej únie. Súčasná vládna koalícia však dokázala aj tieto základné pravidlá právneho štátu pokaziť takým spôsobom, že v záujme ochrany finančných záujmov EÚ musí dnes do veci vstupovať Európska komisia. Slovensko a jeho občania čelia riziku vážnych finančných škôd,“ uviedol Majerský.

Riadny legislatívny proces

Podpredseda KDH Viliam Karas zdôraznil nevyhnutnosť generálnej opravy Trestného zákona, ktorá by mala zahŕňať nielen ochranu finančných záujmov , ale aj záujmy občanov SR.

Nevyhnutná generálna oprava pokazeného Trestného zákona by mala byť podľa KDH prijatá v riadnom legislatívnom procese, do ktorého by mali byť zapojení rešpektovaní odborníci na trestné právo, a „nielen niekoľko obhajcov ešte donedávna trestne stíhaných „našich ľudí“ vládnej koalície“.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ako ďalej informuje KDH, chcú navrhnúť, aby súčasťou nevyhnutných opráv boli nielen otázky súvisiace s ochranou finančných záujmov EÚ, ale aby sme chránili aj záujmy občanov SR.

Apelujú na ministra Suska

„Príkladom je akútna potreba efektívnejšieho riešenia drobných krádeží v zákone o priestupkoch, kde je potrebné upraviť peňažné sankcie, nové obmedzujúce opatrenia, ako aj probačné programy. V tejto časti súhlasíme, že za bagateľné krádeže je krajne neefektívne posielať ľudí do väzenia, s čím sú spojené obrovské náklady štátu a vysoká miera recidívy. Zároveň však treba vedieť tieto krádeže efektívnejšie postihovať v režime priestupkov, napríklad aj cez verejnoprospešné práce,“ uvádzajú kresťanskí demokrati.

KDH v tejto súvislosti vyzvalo ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby zišiel z kratšej cesty a vrátil sa k poctivej tvorbe zákonov. Veď, nakoniec, politickú úlohu pomôcť ľuďom blízkym koalícii už splnil, tak by mohol mať čas a energiu aj na napĺňanie skutočného verejného záujmu.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), generálna oprava, Legislatívny proces, Minister spravodlivosti SR, Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), Sankcie, Trestný zákon, Výzva
Zdroj: SITA.sk – Kresťanskí demokrati vyzývajú na generálnu opravu Trestného zákona a kritizujú Ficovu vládu za nekompetentnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko