Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

18.4.2024 (SITA.sk) – Úsporné opatrenia pri prevádzke a údržbe mestského úradu, obmedzenia pri oprave mostov vrátane mosta na ulici Jána Pavla II. čakajú v tomto roku mesto Prešov. Dôvodom je 10-miliónová výška výpadku v tohtoročnom rozpočte mesta.

Uviedol to primátor Prešova František Oľha na štvrtkovej tlačovej konferencii pri príležitosti Dňa Združenia miest a obcí Slovenska v Prešovskom kraji, počas ktorého sa uskutočnilo zasadnutie troch regionálnych združení miest a obcí.

Výpadok je v podielových daniach

Úspory v tohtoročnom rozpočte podľa primátora predstavili na mimoriadnom rokovaní finančnej komisie. Pristúpiť k nim musia pre zhruba 10-miliónový výpadok z podielových daní.

„Aj napriek tomu, že Národná rada SR a vláda SR schválila kompenzáciu, stále je nedostatočná. Takže kolegovia poslanci mali predstavené úspory,“ uviedol Oľha.

V rámci nich okrem iného nenahradia šiestich mestských policajtov, ktorí odišli do dôchodku. Zníži sa aj rozsah opráv miestnych komunikácií.

„Určite v tomto roku nenájdeme v rozpočte prostriedky na opravy mostov a na zbúranie mosta Jána Pavla II. V tomto roku sa budeme venovať hlavne inžinieringu, stavebným povoleniam a ďalším činnostiam,“ dodal primátor, ktorý chce výpadky kompenzovať najmä externým financovaním.

Samosprávam chýbajú stovky miliónov

Mesto má podľa neho predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur. Len zákonné a zazmluvnené požiadavky však tvoria zhruba 123 miliónov.

„To znamená, že ak sme vyškrtli z rozpočtu všetky dotácie na šport, kompletne údržbu ciest, obmedzili sme kosenie a údržbu zelene na ešte menšiu úroveň ako to bolo doteraz, tak v tom prípade by ten prebytok rozpočtu bol len milión. Znamenalo by to, že poslanci by sa museli rozhodnúť, ktorú z tých činností za milión eur urobia,“ vysvetlil primátor.

Ako v tejto súvislosti uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik, samosprávam chýba 500 miliónov eur, ktoré boli odobraté minulými vládami.

ZMOS podľa neho dosiahol už niektoré čiastkové riešenia s predchádzajúcou vládou Eduarda Hegera, aj s novou vládou.

Otázny je dostatok zdrojov

„Je to vec, ktorá prešla aj parlamentom, aby čiastočná kompenzácia cez výnos dane z príjmov právnických osôb v objeme pre obce a mestá pre tento rok 236 miliónov eur bola jednorazovo vyplatená v apríli, a to preto, aby sa trošku zvýšil cash flow miest a obcí,“ uviedol Božik s tým, že upravený má byť aj legislatívny zákon o rozpočtových pravidlách.

Finančné zdroje sú podľa neho dôležité pre rast nielen mesta, ale celého kraja. Potenciál vidí najmä v cestovnom ruchu.

„Viem od kolegov starostov a primátorov, že sa snažia robiť v tomto smere maximum. Majú pripravené veľké množstvo projektov. Otázka ale znie, či bude dosť zdrojov, či už ide o plán obnovy alebo Operačný program Slovensko,“ dodal Božik.

Viac k témam: mestá a obce, miestna samospráva, Samospráva
Zdroj: SITA.sk – Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko