Ministerstvo spravodlivosti zriadilo komisiu pre prieťahy v konaní, kompetencie Ústavného súdu sa presunú

Ministerstvo spravodlivosti zriadilo komisiu pre prieťahy v konaní, kompetencie Ústavného súdu sa presunú

28.5.2024 (SITA.sk) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zriadilo komisiu pre prieťahy v konaní. Predsedá jej štátny tajomník Milan Hodás. Prvé stretnutie skupiny sa konalo v pondelok 27. mája.

Presun kompetencií ústavného súdu

Ako ďalej informovala Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti, komisia by sa mala venovať napríklad i bezproblémovému presunu kompetencií ústavného súdu pre prieťahy v konaniach na všeobecné súdy.

Podľa predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR Ivana Fiačana, ktorý je členom komisie, tieto prieťahy v konaniach tvoria približne 30 percent agendy ÚS SR. „Nepoznám jediný Ústavný súd v rámci krajín Európskej únie, kde by sa takouto agendou zaoberali,“ vyjadril sa.

Na vyriešenie týchto problémov je potrebné i riešenie dlhodobých čiastkových problémov, napríklad stabilizovanie justičného aparátu. Pri riešení zabezpečenia plynulého a efektívneho riešenia presunu tejto agendy vyvstávajú ďalšie problémy, ktoré je potrebné riešiť,“ skonštatoval štátny tajomník Hodás.

Mali by sme sa inšpirovať susedmi

Viacero členov expertnej pracovnej skupiny sa zhodlo na tom, že Slovensko by sa napríklad mohlo inšpirovať opatreniami u svojich českých či rakúskych susedov. V komisii je ÚS SR okrem Fiačana reprezentovaný i sudcami Janou Baricovou a Liborom Duľom.

Najvyšší správny súd SR reprezentuje sudca Marián Fečík, Združenie sudcov Slovenska František Mozner a Najvyšší súd SR sudkyňa Lenka Praženková. Ďalšími členmi ďalej sú profesor Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marián Ľalík, Eduard Bárány zo Slovenskej akadémie vied a Alexandra Čižmáriková zo Slovenskej advokátskej komory,“ uviedla Gašparíková.

Doplnila, že v pracovnej skupine je aj poradkyňa ministra spravodlivosti Marica Pirošíková.

Viac k témam: Predseda Ústavného súdu SR, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Ministerstvo spravodlivosti zriadilo komisiu pre prieťahy v konaní, kompetencie Ústavného súdu sa presunú © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko