Na Slovensku sa bude pomáhať deťom, ktoré zažili trestný čin, v rámci zahraničného projektu Barnahus (rozhovor)

Na Slovensku sa bude pomáhať deťom, ktoré zažili trestný čin, v rámci zahraničného projektu Barnahus (rozhovor)

4.7.2024 (SITA.sk) –
https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/studio-sita-maria-vargova-riaditelka-nks-pre-riesenie-problematiky-nasilia-na-detoch_20240627.mp4

Na Slovensku sa bude pomáhať deťom, ktoré zažili trestný čin, v rámci zahraničného projektu Barnahus.

V rozhovore pre agentúru SITA riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) Mária Vargová vysvetlila, že slovo „Barnahus“ znamená zo švédčiny „domov pre deti“.

Ide o miesto, kde deti nachádzajú pomoc pri zažívaní ohrozenia alebo násilia, ako aj pri situáciách, keď sa ho oni sami dopúšťajú.

„Barnahus sústreďuje multidisciplinárnu pomoc pod jednou strechou, kde všetky zložky spolupracujú, aby nastavili účinnú a čo najmenej bolestivú pomoc,“ uviedla riaditeľka NKS Mária Vargová.

Prvý v Európe bol Island

Barnahus vychádza z modelu detských advokačných centier, ktoré vznikli v USA v roku 1985. V súčasnosti v USA funguje približne 900 takýchto centier.

Prvou európskou krajinou, ktorá adaptovala tento model, bol Island, kde od roku 1995 zahájili fungovanie Barnahusu s ešte širšou ponukou pomoci, vrátane psychosociálnej podpory pre deti a ich rodiny.

Na Slovensku budú Barnahusy, tiež známe pod názvom Domy komplexnej pomoci, patriť pod Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Všetky zložky musia spolupracovať

„Multidisciplinárna spolupráca je nevyhnutná pre účinnú pomoc deťom, ktoré zažívajú násilie. Polícia, sociálno-právna ochrana, zdravotnícke zariadenia a širšie okolie, všetky zložky musia spolupracovať,“ vysvetľuje Vargová.

Barnahusy podľa jej slov prispejú k efektívnejšej a koordinovanejšej podpore pre deti v krízových situáciách a ich rodiny.

„Práca nášho strediska je ako skladačka puzzle, kde každý odborník prináša svoj unikátny dielik. Spoločne vytvárame kompletný obrázok situácie dieťaťa, čo nám umožňuje nastaviť správne kroky na jeho ochranu a pomoc,“ dodáva riaditeľka NKS.

Ako prebiehal výber?

Barnahusy by mali na Slovensku začať fungovať koncom roka 2027, budú sa nachádzať v štyroch mestách, Komárno, Rimavská Sobota, Prešov a Rožňava. Výber, kde sa domy komplexnej pomoci budú nachádzať, bol podľa riaditeľky NKS náročná úloha a mravenčia práca.

Riadili sa podľa štatistík, ktoré odzrkadľujú realitu zachytených prípadov v jednotlivých okresoch a v jednotlivých mestách. Neznamená, že je tam najvyšší počet prípadov násilia, ale je tam najvyšší počet zachytených prípadov násilia.

„Brali sme do úvahy pri tomto posudzovaní štatistiky polície, prokuratúry, sociálno-právnej ochrany, ale zároveň sme posudzovali aj to, že či v danom okrese sa nachádza nejaká podobná služba, či už mimovládna organizácia, ale aj napríklad špecializované výsluchové miestnosti, ktoré vznikajú na polícii. Zohľadňovali sme viaceré faktory pri určovaní týchto lokalít,“ uzatvorila Mária Vargová.

V rozhovore s Máriou Vargovou sa dozviete:

aký je proces založenia Barnahusu na Slovensku,
ktoré konkrétne služby bude Barnahus poskytovať deťom a rodinám,
čo všetko čaká dieťa, keď vojde do Banahusu,
ako bude Barnahus zabezpečovať ochranu súkromia a bezpečia dieťaťa,
ako budú financované Barnahusy a aký bude ich hlavný zdroj príjmov,
ako bude toto zariadenie poskytovať podporu celej rodine po prvej intervencii,
aké sú štatistiky a príbehy, ktoré potvrdzujú úspech Barnahousov.

Rozhovory zo štúdia SITA si môžete vypočuť aj na —> Spotify

Viac k témam: Rozhovory
Zdroj: SITA.sk – Na Slovensku sa bude pomáhať deťom, ktoré zažili trestný čin, v rámci zahraničného projektu Barnahus (rozhovor) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko