Najvyšší súd vytýčil verejné zasadnutie v kauze úkladnej vraždy prostredníctvom čelnej zrážky, bude rozhodovať o odvolaní obžalovaného

Najvyšší súd vytýčil verejné zasadnutie v kauze úkladnej vraždy prostredníctvom čelnej zrážky, bude rozhodovať o odvolaní obžalovaného

12.10.2024 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR vytýčil na 6. novembra verejné zasadnutie, na ktorom bude rozhodoval o odvolaní Mariána V., neprávoplatné odsúdeného pre obzvlášť závažný zločinu úkladnej vraždy svojej expartnerky. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu.

Trest odňatia slobody vo výmere 25 rokov

Obžalovaného ešte v novembri 2023 uznal Špecializovaný trestný súd za vinného z toho, že svoju bývalú partnerku Irinu zavraždil úmyselným čelným nárazom svojho autom do jej.

Súd preto uložil obžalovanému trest odňatia slobody vo výmere 25 rokov s umiestnením do ústavu na výkon trestu s najvyšším stupňom stráženia.

Uložil mu tiež trest zákazu viesť motorové vozidlá na osem rokov, ochranný dohľad na tri roky a povinnosť uhradiť nemajetkovú ujmu poškodeným spolu 250-tisíc eur. Senát podľa jeho predsedu dospel k záveru, že obžalovaný vykonal svoj čin úmyselne. Marián V. sa proti rozhodnutiu na mieste odvolal.

Lipšic požadoval doživotie

Bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v záverečnej reči v novembri minulého roku požadoval pre Mariána V. trest odňatia slobody na doživotie so zaradením do ústavu na výkon trestu s najvyšším stupňom stráženia.

Obhajca obžalovaného vtedy vyjadril nesúhlas s tvrdeniami prokurátora a požadoval zmeniť právnu kvalifikáciu na trestný čin usmrtenia a uloženie trestu v zmysle tejto kvalifikácie.

Marián V. v záverečnej reči popísal svoj pohľad na skutok, ktorý podľa neho nebol úmyselný a prejavil aj ľútosť nad tým, čo sa stalo.

Marián V. podľa obžaloby v júli 2022 v okrese Revúca na aute BMW úmyselne čelne narazil do auta Seat Toledo, v ktorom na následky nehody zomrela jeho bývalá partnerka Irina.

Obžalovaný v priebehu súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a vypovedať odmietol. Prokuratúra pred súdom argumentovala, že okrem svedkov a znaleckých posudkom majú vyšetrovacie orgány k dispozícii aj kamerové záznamy, ktoré potvrdzujú, že sa obžalovaný opakovane na rovnom úseku cesty otáčal.

To podľa dozorového prokurátora Daniela Lipšica znamená, že sa pripravoval práve na čelnú zrážku. Zároveň sa podľa Lipšica Marián V. s bratom poškodenej lúčil a tiež zisťoval, či bude poškodená v aute sama. Advokát obžalovaného však v tejto súvislosti uviedol, že Marián V. trvá na tom, že išlo o nehodu, a to, že obeťou bola jeho bývalá partnerka, je náhoda.

Viac k témam: Čelná zrážka, Odvolanie, Súdy, Úkladná vražda
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd vytýčil verejné zasadnutie v kauze úkladnej vraždy prostredníctvom čelnej zrážky, bude rozhodovať o odvolaní obžalovaného © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko