Pomoc 1500 eur na domácnosť od Tomáša stačiť nebude, progresívci vyzývajú Fica na uvoľnenie peňazí z vládnych rezerv

Pomoc 1500 eur na domácnosť od Tomáša stačiť nebude, progresívci vyzývajú Fica na uvoľnenie peňazí z vládnych rezerv

16.9.2024 (SITA.sk) – Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica, aby na pomoc postihnutým povodňami uvoľnil peniaze z rezervy premiéra aj z rezervy vlády.

Podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Simony Petrík 1 500 eur pre domácnosť od ministra práce Erika Tomáša stačiť nebude. Zároveň progresívci informovali, že podporia v parlamente maximálnu pomoc pre ľudí a samosprávy, ktoré zasiahli záplavy.

Pomoc avizovaná ministrom je byrokraticky náročná a pomalá. Videli sme to aj pri odstraňovaní škôd po zemetrasení na východe Slovenska. Limity 1 500 eur na domácnosť ani 15 000 eur pre samosprávu zďaleka nepokryjú základné náklady ľudí zasiahnutých touto pohromou,“ uviedla Petrík. Ako ďalej pripomenula, premiér má sám k dispozícii 1,5 milióna eur a môže ich rozdeliť flexibilne a adresne. Ďalších päť miliónov eur má v rezerve vláda.

Poslanec Ivan Štefunko pripomenul, že keď sa minulý rok premiér Fico chopil moci ponúkol uvoľnenie svojej rezervy oblastiam na východnom Slovensku zasiahnutým zemetrasením.

Teraz naozaj nie je na čo čakať. Škody sú veľké a situácia zďaleka nie je stabilizovaná, naopak, na niektorých miestach sa môže ešte zhoršiť. Samosprávy pritom stále čakajú na dofinancovanie výpadku v ich rozpočtoch a v mnohých prípadoch už nemajú prostriedky na pomoc obyvateľom alebo bezprostrednú sanáciu škôd,“ zdôraznil Štefunko.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Dážď a povodne na Slovensku (fotografie)

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Povodne, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Pomoc 1500 eur na domácnosť od Tomáša stačiť nebude, progresívci vyzývajú Fica na uvoľnenie peňazí z vládnych rezerv © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko