Výhražný e-mail o bombovej hrozbe bol zaslaný na stovky škôl, minister Šutaj Eštok varuje pred prísnymi trestami (video+foto)

Výhražný e-mail o bombovej hrozbe bol zaslaný na stovky škôl, minister Šutaj Eštok varuje pred prísnymi trestami (video+foto)

3.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované, 3. septembra, 14:54

Na viacerých školách na území Slovenska bola v utorok ráno nahlásená bombová hrozba. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR o tom bolo informované ministerstvom vnútra. Situáciu rieši Policajný zbor, a to v koordinácii s rezortnými ministerstvami.

Výhražný e-mail o bombovej hrozbe bol zaslaný na takmer 270 škôl, a to vrátane základných škôl, centier voľného času a gymnázií. Tomu, čo nahlásil bomby na školách, hrozí až 25 rokov väzenia. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na tlačovej besede k aktuálnej bezpečnostnej situácii na školách.

Viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič pripomenul, že výhražný e-mail bol na viacero škôl v rámci celého Slovenska zaslaný v utorok o 3:45. Ubezpečil, že polícia robí všetko pre to, aby zabezpečila bezpečnosť na všetkých školách.

Situáciu nepodceňujú

Minister vnútra zdôraznil, že situáciu v žiadnom prípade nepodceňujú a každú jednu školu, ktorá dostala výhražný e-mail, kontaktovala polícia, a každá škola je preverovaná.

Minister upozornil, že budú konať tvrdo a rázne, či už ide o reálnu hrozbu, alebo o zlý žart. Vec už prebral Úrad boja proti organizovanej kriminalite a Polakovič informoval, že po konzultácii s prokurátorom bolo vo veci začaté trestné stíhanie pre teroristický útok.

Pri teroristickom čine je trest mimoriadne vysoký a bavíme o treste odňatia slobody až na 25 rokov,“ dodal Šutaj Eštok s tým, že podobné vyhrážky tu boli aj v minulom školskom roku, konkrétne 8. mája.

„Preto sme aj teraz pripravení,“ doplnil minister s tým, že aj pre políciu je táto situácia priestorom na otestovanie možností a síl. Minister informoval, že nasadili všetky prostriedky, aby školy ochránili. Postup koordinujú aj v spoluprácu s ministerstvom školstva.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Barbarský čin

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) čin zameraný voči deťom, rodičom a pedagógom dôrazne odsúdil.

Napriek tomu, že sa hrozby nepotvrdili, a dúfam, že sa ani nepotvrdia, ide naozaj o barbarský čin,“ vyhlásil Drucker a prihovoril sa aj páchateľovi s tým, že nech už ho k takémuto činu viedlo čokoľvek, musí si uvedomiť, že ide o vážny trestný čin.

Ak je to niekto, kto to robí zo špásu, tak sa treba zamyslieť nad tým, že si môže zmrzačiť a zničiť celý život,“ upozornil minister školstva s vierou, že sa podarí objasniť, kto za týmto skutkom stojí.

Odporúčanie školám

Súčasne minister informoval, že dotknutým školám odporučili, aby o 11:00 skončili vyučovanie. Ďalej upozornil školy, aby si kontrolovali e-maily, pretože počas rovnakej hrozby v máji to niektoré školy zistili s oneskorením, alebo našli výstražný e-mail v spame.

Od mája sme úzko spolupracovali s ministerstvom vnútra a s políciou. Pripravili sme kompletný krízový plán, ako riešiť takéto udalosti. Je zverejnený na našej webstránke a jednotlivé školy majú kompletnú informáciu, ako riešiť a predchádzať takýmto situáciám,“ pripomenul Drucker s tým, že budú vyhodnocovať aj utorkovú situáciu. Polakovič na záver informoval, že polícia bude o priebehu vyšetrovania aj naďalej informovať.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Incident odsúdil aj Pellegrini

Utorkový incident dôrazne odsúdil aj prezident Peter Pellegrini.

S rozhorčením som prijal správu, že len deň po začiatku školského roka čelili stovky škôl hrozbe bombového útoku. Zásah do vyučovania tisícov detí, strach ich rodičov a stres stoviek učiteliek a učiteľov je výsledkom odsúdeniahodného konania niekoho, kto si buď neuvedomuje dôsledky svojich činov, alebo hlboko pohŕda prácou pedagógov, policajtov i obavami rodičov,“ vyhlásil prezident s tým, že takéto správy sa začínajú množiť aj v iných oblastiach a spôsobujú obavy, komplikácie a tiež hospodárske škody. Takéto činy si podľa hlavy štátu zaslúžia prísny trest.

Verím, že polícia nasadí všetky sily, aby boli páchatelia čím skôr odhalení a zaslúžene potrestaní,“ uzavrel Pellegrini.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Progresívci chcú zvolať Bezpečnostnú radu

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) bombové vyhrážky školám ostro odsúdilo. „Nový školský rok sa len začal a školy nie sú bezpečný priestor. Tisíce traumatizovaných detí a učiteľov dnes muselo narýchlo opustiť školské lavice v strachu o svoju bezpečnosť. Už teraz čelíme kríze duševného zdravia u mladých ľudí a každý takýto prípad len prehĺbi ich pocit ohrozenia a zhoršuje ich podmienky pre vzdelávanie sa,“ uviedla poslankyňa parlamentu za PS Tina Gažovičová.

Vyzýva tiež premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na zvolanie Bezpečnostnej rady pre bombové hrozby na školách. Poukázali na to, že bombové hrozby na slovenských školách sa vyskytovali už na sklonku minulého školského roka.

„Vláda však leto využila na zrušenie NAKA, vyháňanie policajtov a ešte väčšiu destabilizáciu vnútornej bezpečnosti v krajine. Robert Fico už zvolával Bezpečnostnú radu pre dlažobné kocky pred Úradom vlády SR či človeka z Tadžikistanu. Teraz však má čas len na svoju osobnú pomstu,“ myslí si predseda PS Michal Šimečka.

Pellegrini sa rozhorčuje, ale nekoná

Dodal, že ak jestvuje dobrý dôvod na zvolanie koaličnej rady, sú to práve vyhrážky školám.

Šéf progresívcov pripomenul i to, že o zvolanie Bezpečnostnej rady môže predsedu vlády požiadať aj prezident Peter Pellegrini. „Peter Pellegrini sa rozhorčuje, ale nekoná. Nerozumiem, na čo teraz čaká,“ uviedol Šimečka.

Poukázal tiež na to, že hlava štátu vymenovala do pozície šéfa SIS Pavla Gašpara, čo podľa PS túto inštitúciu môže destabilizovať a prispieť k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v štáte. „SIS pritom už na jar vyjadrovala obavy z vyhrážok voči školám či nemocniciam,“ poznamenáva Šimečka.

Rovnaký e-mail dostal aj Magistrát mesta Košice

Bombovú hrozbu v utorok nedostali len školy na Slovensku, ale aj Magistrát mesta Košice. Ako informovala Jana Poľová z referátu marketingu a styku s verejnosťou, mesto od riaditeľov viacerých škôl, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, dostalo informáciu, že tieto školy dostali anonymné e-maily s tvrdením, že v areáloch škôl je bomba.

Riaditelia škôl dostali od mesta pokyn riešiť túto situáciu a následný postup s orgánmi Policajného zboru,“ uviedla Poľová. Doplnila, že podľa informácií mesta vyučovací proces prerušený nebol. Rovnaký výhražný e-mail obdržali i na mestskom magistráte.

Bolo v ňom uvedené, že výbušnina sa má nachádzať na podvozku motorového vozidla na priľahlom parkovisku,“ ozrejmuje Poľová. Polícia vykonávala opatrenia s cieľom potvrdiť, alebo vyvrátiť prítomnosť výbušniny. Udalosť obmedzila aj vstup do budovy magistrátu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Bombový poplach, Minister školstva výskumu vývoja a mládeže SR, Minister vnútra SR, Polícia, Prezident Slovenskej republiky, Školy
Zdroj: SITA.sk – Výhražný e-mail o bombovej hrozbe bol zaslaný na stovky škôl, minister Šutaj Eštok varuje pred prísnymi trestami (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko