Slováci žijúci v zahraničí sú dôležitou súčasťou Slovenska, podľa Blanára ich treba podporovať

Slováci žijúci v zahraničí sú dôležitou súčasťou Slovenska, podľa Blanára ich treba podporovať

5.7.2024 (SITA.sk) – Slováci žijúci v zahraničí sú dôležitou súčasťou Slovenska a treba ich podporovať. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti piatkového pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí.

Blanár spresnil, že v zahraničí žije viac ako 1,6 milióna Slovákov a pripomenul, že SR ich vždy považovala za súčasť slovenského národa, národných dejín a kultúrneho dedičstva.

Slováci nezabúdajú na svoje korene

„Pri mojich cestách v zahraničí sa už pravidelne stretávam aj so slovenskou krajanskou komunitou v danom štáte a nesmierne ma teší, že Slováci ani ďaleko od domova nezabúdajú na svoje korene. Šíria dobré meno našej vlasti a sú neoddeliteľnou súčasťou diplomacie, keďže dokážu pozitívne prispievať a obohacovať naše vzájomné vzťahy s krajinou, v ktorej žijú,“ uviedol Blanár.

Doplnil, že skúsenosti Slovákov žijúcich v zahraničí môže Slovensko využiť pri nadväzovaní kontaktov či presadzovaní ekonomickej diplomacie v nových teritóriách. „Starostlivosťou o Slovákov žijúcich za našimi hranicami zároveň podporujeme udržiavanie slovenskej kultúry a tradícií aj v zahraničí,“ doplnil minister.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslava Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí (fotografie)

Najviac krajanov žije v USA

Ministerstvo zahraničných vecí priblížilo, že najviac slovenských krajanov žije v zámorí.

„V Spojených štátoch amerických sa nachádza 750-tisíc Slovákov, v Kanade ich pôsobí 100-tisíc. Slovenské národnostné menšiny majú dodnes silné zastúpenie predovšetkým v susedných štátoch SR. V Česku je ich evidovaných 200-tisíc, v Maďarsku 75-tisíc a v Rakúsku 65-tisíc,“ informoval rezort diplomacie s tým, že slovenské tradície udržiavajú aj krajania v Srbsku, kde ich žije 45-tisíc, ale aj v Rumunsku, kde ich je 13-tisíc.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Pamätný deň, Slováci v zahraničí
Zdroj: SITA.sk – Slováci žijúci v zahraničí sú dôležitou súčasťou Slovenska, podľa Blanára ich treba podporovať © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko