Fico sa v Novej pevnosti stretol s Orbánom a Vučičom, zhodli sa v otázkach riešenia nelegálnej migrácie (foto)

Fico sa v Novej pevnosti stretol s Orbánom a Vučičom, zhodli sa v otázkach riešenia nelegálnej migrácie (foto)

22.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 22. októbra 15:09

Predseda slovenskej vlády Robert Fico, prezident Srbskej republiky Aleksandar Vučič a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán sa v utorok stretli v Komárne, kde prijali spoločné vyhlásenie k nelegálnej migrácii.

Zhodli sa na tom, že Európska únia potrebuje ochranu vonkajších hraníc. Podľa Fica išlo o výnimočné stretnutie priateľov, ktorí si v konštruktívnej atmosfére vymenili názory na mnohé témy.

Mali sme pravdu

„Celé toto stretnutie k nelegálnej migrácii by sa dalo dostať do jednej vety: mali sme pravdu. Mali sme pravdu, keď sme na začiatku veľkej migračnej krízy pred niekoľkými rokmi veľmi jasne hovorili, že základom boja proti nelegálnej migrácii je ochrana vonkajších hraníc Európskej únie,“ povedal slovenský premiér.

Pravdu mali podľa jeho slov aj v tom, že EÚ nepotrebuje redistribúciu nelegálnych migrantov, ktorí sa dostanú na územie EÚ a nepotrebuje ani žiadne povinné kvóty. Potrebuje však prijímať opatrenia v spolupráci s krajinami, ktoré chcú spolupracovať a ktoré budú chrániť vonkajšie hranice EÚ.

Podľa predstaviteľov Slovenska, Srbska a Maďarska treba robiť všetko pre to, aby nelegálny migrant zostal vo svojej domovskej krajine, alebo aby bol pred vstupom na územie EÚ zadržaný.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Samit Slovenska, Srbska a Maďarska v Komárne (fotografie)

Fico chce tlačiť na zdravý rozum

Fico sa poďakoval prezidentovi Srbska za všetky kroky, ktoré jeho krajina urobila a ktoré výrazne pomohli Európskej únii zvládať migračné toky. Spolu s Viktorom Orbánom chce Fico na pôde EÚ „tlačiť na zdravý rozum“ pri prijímaní rozhodnutí týkajúcich sa riešenia nelegálnej migrácie.

„Pri plánovaní nového európskeho rozpočtu po roku 2027 musíme trvať na tom, že podstatná časť financií musí byť venovaná na boj proti nelegálnej migrácii,“ zdôraznil Fico.

Zároveň vyslovil plnú podporu ambíciám Srbska stať sa čo najskôr členskou krajinou EÚ. Na záver podotkol, že Slovenská republika má záujem pokračovať v spolupráci na úrovni tohto formátu.

„Verím, že dnes sme založili tradíciu trojstretnutia,“ povedal. Zachovať podľa neho treba aj V4 (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko) a po vstupe Srbska do Európskej únie by sa Srbi mohli pridať do spoločného formátu.

Vučič sa vyjadril aj k atentátu na Fica

Srbský prezident Alexandar Vučič prízvukoval, že tento rok je o 80 percent menej migrantov ako minulý rok. Vyjadril sa tiež k atentátu na Fica, v prípade ktorého sa podľa neho mnohí v Európe tvária, akoby sa nič nestalo.

„S veľkou pozornosťou očakávame výsledky vyšetrovania, lebo sme presvedčení, že to nemohla byť iba ojedinelá udalosť, ale aj výsledok celkovej atmosféry a všeobecných koordinovaných útokov na premiéra Fica,“ povedal.

Zároveň podotkol, že spolu s Ficom a Orbánom majú odlišné vnímanie vojny na Ukrajine. „Hovorili sme o slove mier, ktoré dnes nie je také populárne v Európe,“ povedal.

EÚ nie je schopná vyhostiť migrantov

Maďarský premiér Viktor Orbán poukázal na to, že od roku 2015 bolo 3,8 milióna pokusov o nelegálne prekročenie hraníc EÚ, z toho samotné Maďarsko zadržalo milión nelegálnych migrantov. Európska únia podľa neho nie je schopná vyhostiť zo svojho územia nelegálnych migrantov.

„Vlani prijala 430-tisíc rozhodnutí o vyhostení, z toho len 84-tisíc bolo vykonaných. Najväčší výdobytok EÚ schengen je týmto ničený, pretože sa opätovne nastolia pohraničné kontroly,“ povedal maďarský premiér.

Dodal, že Maďarsko má veľký záujem na spolupráci so Slovenskom a Srbskom aj v iných oblastiach ako je riešenie nelegálnej migrácie.

Viac k témam: Hranice, Maďarský premiér, Nelegálna migrácia, Premiér Slovenskej republiky, Schengen, Srbský prezident
Zdroj: SITA.sk – Fico sa v Novej pevnosti stretol s Orbánom a Vučičom, zhodli sa v otázkach riešenia nelegálnej migrácie (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko