Stabilizačný príspevok je výsmechom pre policajtov, Šutaj Eštok by mal podľa SaS odstúpiť

Stabilizačný príspevok je výsmechom pre policajtov, Šutaj Eštok by mal podľa SaS odstúpiť

26.7.2024 (SITA.sk) – Stabilizačný príspevok pre silové zložky vo výške 5-tisíc eur, ktorý predstavil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok spolu s ministrom spravodlivosti a ministrom obrany na stabilizáciu situácie, je výsmechom policajtov.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) pripomenula, že Šutaj Eštok nedávno ponúkol svoju hlavu v prípade, že sa policajtom tento rok nezvýšia platy. Odbornosť tejto vlády je podľa Branislava Gröhlinga, predsedu SaS na tej istej úrovni, ako bola odbornosť Igora Matoviča.

Keď rozpočítame 5 000 eur na 23 rokov, ktoré musia policajti odslúžiť, aby mali na príspevok nárok, znamená to, že sa im mesačne zvýši plat približne o 20 eur. Najsmiešnejšie na celom návrhu je, že príspevok dostanú len vybrané skupiny policajtov. Tí, ktorí práve nastúpili alebo tí, ktorí sa chystajú na výsluhový dôchodok. Všetci medzi 1. a 19. rokom služby nemajú nárok na nič,“ vysvetlil Gröhling a dodal, že koalícia ohrozuje bezpečnosť Slovenska. Podľa neho hrozí značné oslabenie polície, pretože s návrhom na príspevok policajti súhlasiť nebudú a začnú odchádzať.

Juraj Krúpa poslanec NR SR za SaS doplnil, že minister vnútra Šutaj Eštok nie je schopný riešiť situáciu v polícii, ktorá sa pod jeho rukami začína rozkladať.

Namiesto toho, aby prišiel s koncepčným návrhom postupného navyšovania platov a zlepšovania sociálnej situácie policajtov a justičnej stráže, predostrel návrh, ktorý veľmi nápadne pripomína Matovičovu atómovku z novembra 2022. Ten vtedy navrhoval pre zdravotníkov jednorazový príspevok vo výške 5 000 eur,“ povedal Krúpa s tým, že koalícia sa snaží jej neschopnosť prekrývať aroganciou, vyhrážkami a šírením bludov. Podľa Krúpu je príznačné, že policajný prezident sa na tlačovej konferencii, na ktorej návrh predstavili, ani nezúčastnil.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister obrany SR, Minister spravodlivosti SR, Policajti, Stabilizačný príspevok
Zdroj: SITA.sk – Stabilizačný príspevok je výsmechom pre policajtov, Šutaj Eštok by mal podľa SaS odstúpiť © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko