Tretí sektor sa nemusí obávať diskriminácie v rámci dotačnej schémy pre ľudské práva, uisťuje Rada vlády

Tretí sektor sa nemusí obávať diskriminácie v rámci dotačnej schémy pre ľudské práva, uisťuje Rada vlády

20.5.2024 (SITA.sk) – Predstavitelia tretieho sektora sa nemusia obávať akejkoľvek diskriminácie pri hodnotení projektov v rámci dotačnej schémy pre ľudské práva.

Legislatívny proces k návrhu vyhlášky

Vyplýva to z pondelkového zasadnutia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Ako informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Lucia Hurajtová, mimoriadne zasadnutie iniciovali zástupcovia mimovládneho sektora.

Dôvodom je legislatívny proces k návrhu vyhlášky zákona o zložení, rozhodovaní, organizácii práce a postupe komisie pri vyhodnocovaní žiadostí o poskytnutie dotácie a o kritériách. Rada vlády SR prijala uznesenie, ktorým vyjadrila svoj nesúhlas s predloženým návrhom vyhlášky a požiadala o jej stiahnutie z legislatívneho procesu.

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zmeny

„Ubezpečili sme predstaviteľov mimovládnych organizácií, že výzva bude opäť vyhlásená bez krátenia finančných prostriedkov. Z dôvodu zvýšenia transparentnosti, Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje zmeny v zložení hodnotiacej komisie tak, ako je to zabehnuté aj na iných rezortoch,“ povedala štátna tajomníčka Katarína Roskoványi.

Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť zároveň ostro odsúdila atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica. Tento čin považuje za priamu hrozbu demokracie, ktorý nesmie mať miesto v žiadnej spoločnosti.

Viac k témam: dotačná schéma, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Ľudské práva, Mimovládne organizácie, Premiér Slovenskej republiky, Rada vlády pre ľudské práva
Zdroj: SITA.sk – Tretí sektor sa nemusí obávať diskriminácie v rámci dotačnej schémy pre ľudské práva, uisťuje Rada vlády © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko