Hladina Dunaja by po polnoci mala dosiahnuť II. stupeň povodňovej aktivity, v Devíne vyhlásili mimoriadnu situáciu (video+foto)

Hladina Dunaja by po polnoci mala dosiahnuť II. stupeň povodňovej aktivity, v Devíne vyhlásili mimoriadnu situáciu (video+foto)

5.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 5. júna, 14:49

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nom. SNS) po rokovaní vlády SR na tlačovke informoval, že hladina Dunaja by mala okolo polnoci na krátky čas dosiahnuť II. stupeň povodňovej aktivity a výška by mala kulminovať na úrovni 770 cm.

„Dnes okolo 11:00 mala nastať kulminácia vody na Dunaji. Pri manažovaní tejto povodňovej situácie zároveň komunikujeme s okolitými štátmi a vieme, že prestalo pršať. Aj na základe týchto informácií preto môžeme ísť do zvyšovania odtokov z okolitých riek a zo záplavových oblastí. Aj preto sa kulminácia Dunaja posunula na čas okolo polnoci a na krátku chvíľu predpokladáme dosiahnutie II. stupňa povodňovej aktivity. Pri výške okolo 770 centimetrov by to malo kulminovať,“ spresnil Taraba.

Dunaj sa vyleje na Tyršovo námestie

Na obmedzenia súvisiace so stúpajúcou hladinou Dunaja v Bratislave upozorňuje aj polícia. Ako informuje bratislavská policajná hovorkyňa Silvia Šimková, vzhľadom na súčasný stav povodňovej situácie očakávajú v najbližších hodinách vyliatie rieky Dunaj na Tyršovo nábrežie v Petržalke.

„V tejto súvislosti apelujeme na občanov, aby rešpektovali pokyny policajtov štátnej polície, ako aj mestskej polície a aby nevstupovali na miesta označené páskou so zákazom vstupu,“ uviedla hovorkyňa.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/20240605_183900.mp4

Nepredpokladajú výrazné záplavy

V spolupráci s Ministerstvom vnútra SR bola rozložená na Devíne aj mobilná ochranná stena. Šéf envirorezortu vysvetlil, že týmto krokom pomôžu stiahnuť vody aj mimo ramena Dunaja. Nepredpokladajú však výrazné záplavy.

„Vďaka správnemu manažovaniu záplavy odborníkmi zo Slovenského vodohospodárskeho podniku sme nielen ochránili zdravie a majetok obyvateľov, ale využili sme aj všetky turbíny na Vodnom diele Gabčíkovo na výrobu elektriny. Práve takto zarobené peniaze pre SR mi boli aj vyčítané predchádzajúcou vládou,“ doplnil Taraba.

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) doplnil, že spolupráca medzi jeho rezortom a envirorezortom prebehla vysoko profesionálne.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Stúpajúca hladina Dunaja (fotografie)

Hasiči sú pripravení

„V rámci prevencie sme za Hasičský a záchranný zbor pripravený. Zhoršenie situácie aj na základe informácií od ministra životného prostredia nepredpokladáme. Situáciu však naďalej monitorujeme a sme pripravení zasiahnuť. Ukazovatele naznačujú, že 2. stupeň povodňovej aktivity má byť po polnoci, aj to na iba krátky čas,“ uviedol Šutaj Eštok.

Zároveň doplnil, že vrámci prijatých opatrení boli aktivované aj dobrovoľné zbory v celom kraji do pohotovosti, bolo inštalované mobilné hradenie v mestskej časti Devín ako aj uzatvorený cyklochodník v tejto mestskej časti Bratislavy.

„Vyhlásená bola na Devíne zároveň aj krízová situácia a vie o tom aj naše krízové riadenie. Bolo to nutné aj z dôvodu refundácie nákladov, nakoľko Devín je v nútenej správe,“ dodal Šutaj Eštok.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/06/20240505_stupajuci-dunaj_illik.mp4

Mimoriadnu situáciu vyhlásili ráno

Mestská časť Bratislava-Devín ju vyhlásila v stredu o 9:10 hod., nakoľko obyvatelia zastaveného územia sú vyliatím rieky Dunaj z brehov priamo ohrození na živote, zdraví a majetku. Územie je vymedzené lokalitami Pri Sihoti a Stará Horáreň.

Počas pretrvávania mimoriadnej situácie bude krízový štáb mestskej časti koordinovať aktivity s dotknutými organizáciami a subjektmi, ktorých úlohou je zabezpečiť opatrenia v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva,“ konštatuje samospráva. Trvanie mimoriadnej situácie predpokladajú do poklesu hladiny rieky Dunaj a odstránenia následkov udalosti.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/protipovodnove-bariery-v-devinskej-novej-vsi.mov.mp4

Viac k témam: Dunaj, Mimoriadna situácia, Povodňová aktivita
Zdroj: SITA.sk – Hladina Dunaja by po polnoci mala dosiahnuť II. stupeň povodňovej aktivity, v Devíne vyhlásili mimoriadnu situáciu (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko