V Košiciach sa s jazdeckou sezónou rozlúčili tradičnou Hubertovou jazdou, prišlo niekoľko desiatok koní a jazdcov (video+foto)

V Košiciach sa s jazdeckou sezónou rozlúčili tradičnou Hubertovou jazdou, prišlo niekoľko desiatok koní a jazdcov (video+foto)

12.10.2024 (SITA.sk) – V Košiciach sa s jazdeckou sezónou rozlúčili tradičnou Hubertovou jazdou. Ako informovala hovorkyňa Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach Zuzana Bobriková, ide o tradíciu, ktorá vzdáva hold jazdcom, koňom, i ľuďom, ktorí sa o kone starajú. Hubertova jazda sa uskutočnila v piatok 11. októbra.

Udalosť sa konala na dvoch miestach, pripravili ju UVLF v Košiciach, Jazdecký klub TJ Slávia UVLF v Košiciach a mesto Košice. Jazdci sa napoludnie zišli v areáli UVLF na Komenského ulici pri soche žrebca Arda. Tu predniesli príhovory rektor UVLF v Košiciach Jozef Nagy, i primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

V sprievode prešli mestom

Vedúci jazdec, master, predniesol reglement Hubertovej jazdy, v ktorom zazneli hlavné pravidlá jazdy. Tohtoročnej Hubertovej jazdy sa zúčastnilo temer päť desiatok koní a jazdcov. V sprievode prešli mestom, jeho súčasťou boli i dva koče. Po Komenského a Hlavnej ulici prešli pred budovu Národného divadla Košice, kde absolvovali slávnostný nástup.

V podaní Lesničiarskeho krúžku záujmovej činnosti pri SOŠ lesníckej v Prešove zaznelo aj poľovnícke halali. Po programe pri Národnom divadle Košice sa jazdci i kone, vybrali na symbolický „lov na líšku“ do lesov v okolí Bankova.

Vyhrať nie je jednoduché

Ako uviedla Bobriková, líšku predstavuje jazdec označený líščou kožušinou. „Lov“ sa koná na vopred vybranej trase, ktorú ale pozná len tento jazdec. „Víťazom jazdy sa stane ten, komu sa podarí chytiť líšku, čo nie je jednoduché, pretože kožušinu musí víťaz strhnúť v plnom cvale,“ doplnila.

V porovnaní s minulým rokom, kedy Hubertovej jazde neprialo počasie, tento ročník prilákal viac jazdcov, a tiež nemalé publikum. Po prvýkrát si nástup jazdcov pri soche žrebca Arda boli pozrieť i škôlkari z materskej školy UVLF v Košiciach Veterinka, ktorá bola otvorená začiatkom septembra.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/hubertova-jazda-v-kosiciach.mp4

Viac k témam: Hubertova jazda v Košiciach
Zdroj: SITA.sk – V Košiciach sa s jazdeckou sezónou rozlúčili tradičnou Hubertovou jazdou, prišlo niekoľko desiatok koní a jazdcov (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko