V rómskej osade vyhorelo deväť obydlí, o strechu nad hlavou prišli desiatky ľudí

V rómskej osade vyhorelo deväť obydlí, o strechu nad hlavou prišli desiatky ľudí

17.4.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 17. apríla, 10:07

Hasiči zo Stropkova a Beharoviec v noci zasahovali pri požiaroch obydlí. Takmer 50 ľudí prišlo o strechu nad hlavou pri požiari v rómskej osade v Stropkove. V Lipovciach (okres Prešov) horela prístavba pri chate.

Ako agentúru SITA informovala operačná dôstojníčka Hasičského a záchranného zboru v Prešov, v oboch prípadoch zásahy aj po ôsmej hodine ráno stále trvajú.

Vyhorelo deväť obydlí

Na ulici Za jarkom v Stropkove začali pred pol jednou v noci horieť chatrče v miestnej osade. Ich obyvatelia z nich museli byť evakuovaní.

„Vyhorelo deväť obydlí, v ktorých bývalo celkovo 46 osôb. Je to bez zranení. Osoby sa vyslovili, že nepotrebujú náhradné bývanie. Dočasne sa ubytovali u príbuzných a susedov,“ uviedla operačná dôstojníčka.

Príčinu požiaru vyšetrujú

Pri požiari zasahuje už druhá zmena hasičov. S požiarom najskôr bojovalo 14 hasičov so šiestimi kusmi techniky, spolu s dvomi dobrovoľnými hasičskými zbormi.

„Aktuálne sa príslušníci prestriedali, prišli čerství. Ide o šesť príslušníkov. Stále sa doháša a rozoberá konštrukcia, aby tam neboli skryté ohniská,“ dodala operačná dôstojníčka s tým, že na mieste je zisťovateľ príčin vzniku požiaru. Príčina, ani výška škôd zatiaľ určená nebola a sú v štádiu vyšetrovania.

Platí mimoriadna situácia

V súvislosti s nočným požiarom platí na území mesta Stropkov platí mimoriadna situácia. Vyhlásil ju primátor Stropkova Ondrej Brendza a ako pre agentúru SITA uviedol, po prijatí informácie o požiari od polície zvolal krízový štáb.

„Išli sme do terénu. Zabezpečujeme situáciu a identifikovanie všetkých poškodených, aby sme vedeli prijať opatrenia k adresnej pomoci. Máme zmapovaných aj deväť poškodených obydlí,“ skonštatoval Brendza. Do pomoci sú zapojení miestny Červený kríž, komunitné centrum a terénni sociálni pracovníci.

„Ľuďom zhoreli doklady, lieky, peniaze, šaty. De facto ostali bez všetkého. Čo nezhorelo, je poškodené z dôvodu, že je to zaliate vodou. Dôležité ale je, že nikomu sa nič nestalo a že nedošlo k žiadnemu ublíženiu na zdraví, či smrti. Škoda sa bude dať nahradiť a veci opraviť,“ skonštatoval primátor.

Pomáhajú si navzájom

V celej lokalite žije podľa Brendzu zhruba 400 ľudí. Ide o nelegálne stavby na nevysporiadaných pozemkoch. Hneď po požiari nikto z evakuovaných obyvateľov nepotreboval pomoc so zabezpečením ubytovania.

„Pomáhajú si v tomto navzájom, nebola tam panika. Určite im ale bude treba aj pomoc zo strany mesta. Iné je to u detí, iné u starších či imobilných. Základ je zmapovať situáciu a identifikovať všetkých tak, aby sme mohli prijať adresnú pomoc pre každú skupinu,“ uviedol Brendza.

Jednorazová finančná pomoc

Dodal, že sú pripravení zabezpečiť pomoc so stravovaním. Terénni pracovníci budú pomáhať pri zabezpečovaní nevyhnutných liekov a asistovať pri vybavovaní dokladov.

Vyčlenia aj jednorázovú finančnú výpomoc pre postihnuté rodiny na zabezpečenie najnutnejších vecí. V súčinnosti s Červeným krížom riešia aj prípadné náhradné ubytovanie.

„Múdrejší budeme, keď budeme vedieť, koľkí na to budú odkázaní. Je rozdiel zabezpečovať ubytovanie pre 50 a pre 10 ľudí. Od toho sa všetko odvíja. Zaoberáme sa samozrejme aj dlhodobejšími vecami, teda ako likvidovať následky požiaru a podobne,“ dodal primátor.

V Lipovciach preverovali požiar

Hasiči sa vrátili aj k požiaru v Lipovciach, pri ktorej po druhej v noci zasahovalo sedem príslušníkov so štyrmi kusmi techniky z hasičskej stanice Beharovce.

Preverovali nahlásený požiar jednoduchej stavby a dreva pri sklade. „Krátko pred ôsmou hodinou ráno bolo políciou opäť nahlásené tlenie drevenej konštrukcie prístavby pri chate po požiari. Naša jednotka išla situáciu preveriť, prípadne dohasiť,“ dodala operačná dôstojníčka HaZZ.

Viac k témam: Hasiči, Mimoriadna situácia, Požiar
Zdroj: SITA.sk – V rómskej osade vyhorelo deväť obydlí, o strechu nad hlavou prišli desiatky ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko