Ministerka Šimkovičová odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND

Ministerka Šimkovičová odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND

6.8.2024 (SITA.sk) – aktualizované, 6. augusta, 15:45

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Ako uviedol denník Sme, dôvody zatiaľ nie sú známe.

Drlička pritom minulý týždeň získal významné ocenenie. Francúzske vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry mu udelila francúzska ministerka kultúry Rachida Dati.

Ocenenie je podľa francúzskej ambasády veľkým uznaním jeho dlhoročného pôsobenia v oblasti kultúry a vynikajúcej práce na čele Slovenského národného divadla,“ uvádza SND.

Riaditeľom SND bol od roku 2021

Drlička je riaditeľom SND od roku 2021, pričom exministerka kultúry Natália Milanová (hnutie Slovensko) ho odvolala z funkcie v novembri 2022. Príčinou boli Drličkove vyjadrenia počas diskusie v Budapešti, ktoré podľa vtedajšej šéfky rezortu kultúry prekročili hranice slušného správania a kultúrnosti, ktorú by mali umenie a jeho predstavitelia vnášať do spoločnosti.

Podľa Milanovej nezvládol svoju funkciu ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky, hoci ako manažér ju zvládol. Po zohľadnení odporúčania poradného orgánu ho v máji 2023 opäť obsadila do funkcie generálneho riaditeľa.

Odvolanie bez udania akýchkoľvek dôvodov

SND zareagovalo, že odvolanie Drličku prišlo v strede divadelných prázdnin po rekordne úspešnej 104. divadelnej sezóne SND, a teda v čase, keď sa divadlo tešilo mimoriadnej diváckej priazni a je finančne zastabilizované.

SND rovnako zdôraznilo, že jeho odvolanie súčasne prišlo bezprostredne po tom, čo mu francúzska ministerka kultúry Rachida Dati udelila vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry.

Matej Drlička sa ako generálny riaditeľ SND opakovane snažil stretnúť s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou, no od jej nástupu do čela rezortu, ho ministerka ani raz neprijala. Jeho odvolanie prebehlo tak, že ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov navštívila Mateja Drličku v ranných hodinách v jeho domácnosti a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania,“ priblížilo SND s tým, že ani manažment divadla doposiaľ nepozná dôvody jeho odvolania a nie je nateraz ani známe, kto bude dočasne povereným generálnym riaditeľom.

Devastovanie slovenskej kultúry

Predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Branislav Gröhling na svojej sociálnej sieti uviedol, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová pokračuje v devastovaní slovenskej kultúry, keď odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Ďalej tvrdí, že ministerka Šimkovičová už „šikanuje“ umelcov za ich názor, teraz sa však rozhodla odvolávať kvalitných ľudí z ich funkcií.

Jej desať mesiacov na poste ministerky kultúry je na zaplakanie. Šimkovičová sa zapisuje do dejín ako historicky najhoršia a najnekompetentnejšia ministerka kultúry. Jej ,panovanie´ na kultúre si zapamätáme iba ako šírenie hlúpych hoaxov, trápne výstupy v konšpiračnom YouTube kanáli, ješitnosť, šikanu umelcov, útočenie na vlastných občanov, neschopnosť a zdevastovanie RTVS, Fondu na podporu umenia a teraz aj SND,“ napísal šéf liberálov. Gröhling tvrdí, že Šimkovičovej škody iné vlády v budúcnosti napravia, no hanba a opovrhnutie budú súčasnú ministerku kultúry sprevádzať celý život.

Jej nedávne vypískanie v Terchovej bolo zároveň vypískaním v mene všetkých slušných ľudí,“ doplnil.

Ďalší fatálny prešľap

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák uviedol, že Šimkovičová svojím konaním čoskoro paralyzuje celý kultúrny sektor. Odvolanie Drličku z funkcie nazval ďalšou ranou pre slovenskú profesionálnu kultúru a ďalším fatálnym prešľapom, ktorý bude mať ďalekosiahle následky.

Zjavne si chce dosadiť do všetkých kultúrnych inštitúcií svojich ľudí a je načase, aby sa proti jej krokom zniesol v radoch umelcov masívny odpor, a ten bude úplne oprávnený. Kultúrna obec sa od jej vymenovania voči jej aktivitám rázne ohradzuje. Podľa všetkého toto ešte nie je koniec jej ,svätej´ vojny vyhlásenej profesionálnej kultúre a ďalší riaditelia inštitúcií sú na rade,“ napísal na sociálnej sieti Parák.

Viac k témam: Ministerka kultúry SR, Ocenenie, Odvolanie, Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Riaditeľ Slovenského národného divadla (SND)
Zdroj: SITA.sk – Ministerka Šimkovičová odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko