Výberová komisia vybrala dvoch kandidátov na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (foto)

Výberová komisia vybrala dvoch kandidátov na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (foto)

21.8.2024 (SITA.sk) – Na post predsedu Špecializovaného trestného súdu odporučila výberová komisia oboch kandidátov, teda Michala Trubana aj Igora Králika. Ako uviedol predseda komisie František Mozner, na prvom mieste skončil v pomere hlasov štyri k jednému Truban. Nového predsedu súdu však nakoniec vymenuje minister spravodlivosti Boris Susko.

O funkciu predsedu súdu sa uchádzajú súčasný podpredseda ŠTS Igor Králik a bývalý šéf súdu Michal Truban. Súčasťou päťčlennej výberovej komisie je aj dekan Právnickej Fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda alebo šéf trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR a prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozner.

ŠTS momentálne dočasne vedie práve jeho podpredseda Králik. Doterajší predseda súdu Ján Hrubala v polovici mája po stretnutí s ministrom spravodlivosti Suskom oznámil, že končí vo funkcii. Minister mu totiž oznámil, že si s ním ako s predsedom súdu nevie predstaviť spoluprácu.

„V rámci výkonu štátnej správy súdov by spolupráca mala byť založená na dôvere, a ak neexistuje, je viacero spôsobov ukončenia takejto spolupráce. Jedným z nich je vzdanie sa funkcie predsedu súdu a takýto krok som učinil,“ vyhlásil Hrubala. Suskovi sa konkrétne nepáčil postup Hrubalu v disciplinárnom konaní voči sudcovi Michalovi Trubanovi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Výberové konanie na post predsedu ŠTS (fotografie)

Viac k témam: sudca Špecializovaného trestného súdu, Výberové konanie
Zdroj: SITA.sk – Výberová komisia vybrala dvoch kandidátov na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko