Záchytný systém BAK-12 v Kuchyni pre stíhačky F-16 je pripravený, uskutočnil sa jeho certifikačný test (video+foto)

Záchytný systém BAK-12 v Kuchyni pre stíhačky F-16 je pripravený, uskutočnil sa jeho certifikačný test (video+foto)

10.7.2024 (SITA.sk) – Záchytný systém BAK-12 pre stíhačky F-16 je pripravený. V stredu sa na leteckej základni Malacky – Kuchyňa uskutočnil jeho certifikačný test a slávnostné odovzdanie. Na letisko prileteli aj dve americké lietadlá F-16, pričom jedno z nich vykonalo test záchytného systému.

Na odovzdaní systému BAK-12 sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Martin Vojtašovič, americký veľvyslanec pre SR Guatam A. Rana, veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR Róbert Tóth a tiež zástupcovia amerických vzdušných síl.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Odovzdanie záchytného systému BAK-12 pre stíhačky F-16 (fotografie)

Významný míľnik

Ministerstvo obrany priblížilo, že BAK-12 je záchytný systém lietadiel, ktorého cieľom je zvýšenie bezpečnosti lietadiel na leteckej dráhe. Zariadenie bude slúžiť na zabezpečenie zachytenia lietadla, ktoré je vybavené záchytným hákom, a to v núdzových situáciách, pri prerušenom štarte alebo pri poruchách brzdového systému.

BAK-12 dokáže efektívne zabrzdiť lietadlo do minimálnej nominálnej hmotnosti 22 680 kilogramov. Ako uviedol Vojtašovič, ide o významný míľnik pre prijatie slovenských stíhačiek F-16. „Tento systém je potrebný na to, aby sa zvýšila bezpečnosť lietadiel, ktoré pristávajú na plochu. Inštaláciu vykonali príslušníci amerického letectva zo základne Ramstein,“ priblížil štátny tajomník.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/bak12_ceremonial_kuchyna_kv.mp4

Dokončený za deväť mesiacov

Ministerstvo spresnilo, že životnosť zariadenia BAK-12 je desať rokov do technického rekurzu. Veliteľ Vzdušných síl OS SR spresnil, že BAK-12 je záchytný lanový systém pre lietadlá F-16, F-22 a F-35. Systém, zjednodušene, pozostáva z lana, ktoré zachytí hák vzadu na lietadle a pribrzdí ho.

Americký veľvyslanec pre SR ocenil posily zo slovenských a amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie systému.

Takýto projekt trvá zvyčajne najmenej rok, ale tu bol dokončený za deväť mesiacov. Je to dôkazom tvrdej práce a odhodlania oboch krajín. Spojené štáty sú hrdé na to, že na inštaláciu systému BAK-12 prispeli sumou takmer 880-tisíc dolárov z prostriedkov Európskej iniciatívy odstrašenia,“ uviedol Guatam A. Rana.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/bak12_test_kuchyna_kv.mp4

Stíhačky F-16 sa premiestnia na Sliač

Zariadenie bude prevádzkované na letisku v Kuchyni, kam už koncom júla priletia prvé dve slovenské stíhačky F-16 Block 70. Ďalšie lietadlo by malo prísť do konca tohto roku.

Vojtašovič doplnil, že letisko v Kuchyni je pripravené pre prijatie nadzvukových lietadiel v plnej miere. Akonáhle bude zrekonštruované vojenské letisko Sliač, stíhačky sa premiestnia tam, no dovtedy budú dočasne umiestnené v Kuchyni.

Certifikácia systému BAK-12 je krokom, ktorým zabezpečíme plnú pripravenosť našich leteckých základní prijať a prevádzkovať tieto moderné stíhačky. Sme zameraní na bezpečnosť, efektivitu a plnenie najvyšších štandardov operačnej pripravenosti,“ dodal Vojtašovič.

Ministerstvo obrany súčasne pripomenulo, že v roku 2016 bol systém BAK-12 úspešný na letisku Sliač. Zariadenie zachytilo v núdzi počas medzinárodných leteckých dní SIAF lietadlo Eurofighter Typhoon, čím sa predišlo havárii lietadla a smrti jeho pilota. Podľa ministerstva to svedčí o tom, že záchytné zariadenie bude mať z hľadiska bezpečnosti na letisku v Kuchyni významný prínos.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/bak12_brifingy_kuchyna_kv.mp4

Viac k témam: Letecká základňa Kuchyňa, Stíhačky F-16, Záchytný systém BAK-12
Zdroj: SITA.sk – Záchytný systém BAK-12 v Kuchyni pre stíhačky F-16 je pripravený, uskutočnil sa jeho certifikačný test (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko