Slovensko pošle Ukrajine časť systému KUB aj stíhačky MiG-29, podľa Hegera rozhodla vláda v súlade s ústavou

Slovensko pošle Ukrajine časť systému KUB aj stíhačky MiG-29, podľa Hegera rozhodla vláda v súlade s ústavou

17.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 17. marca 10:53

Slovensko pošle stíhačky MiG-29 na Ukrajinu a okrem nich daruje aj časť systému protivzdušnej obrany KUB. Po piatkovom rokovaní vláda to povedal poverený premiér Eduard Heger. Vládny kabinet podľa neho jednohlasne schválil medzinárodnú dohodu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Slovensko by malo Ukrajine darovať 13 stíhačiek MiG-29. Heger uviedol, že ich poslanie je v súlade s Ústavou SR a podotkol, že sú určené na obranu, nie na útočenie. O situácii boli informovaní aj predseda parlamentu Boris Kollár aj prezidentka Zuzana Čaputová a Heger priblížil, že obaja s rozhodnutím súhlasia.

Premiér odmietol tvrdenia predsedu strany Smer – sociálna demokracia Roberta Fica, že toto rozhodnutie zatiahne Slovensko do vojny. Heger zdôraznil, že SR je súčasťou NATO. Pripomenul tiež, že stíhačky darovali aj naši spojenci a proces darovania Mig-29 je úzko koordinovaný s poľskou stranou, s Ukrajinou i ďalšími spojencami.

Viac k témam: Minister obrany SR, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Stíhačky MiG-29
Zdroj: SITA.sk – Slovensko pošle Ukrajine časť systému KUB aj stíhačky MiG-29, podľa Hegera rozhodla vláda v súlade s ústavou © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko