Zohnať kominára môže byť problém, povinné kontroly si ľudia znova nechali na poslednú chvíľu

Zohnať kominára môže byť problém, povinné kontroly si ľudia znova nechali na poslednú chvíľu

22.9.2024 (SITA.sk) – Počet požiarov spôsobených zanedbanými komínmi klesá. Ako však uviedol na medzinárodnom kominárskom kongrese v Prahe prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič, stále však ide o nemalé číslo.

V minulom roku na Slovensku vznikli stovky požiarov kvôli nevyhovujúcemu technickému stavu komína. Najčastejšie išlo o požiare, ktoré vznikli v dôsledku vznietenia sadzí.

Povinné kontroly komínov

Napriek tomu, že európska klimatická politika sa odkláňa od fosílnych palív a núti aj slovenské domácnosti prechádzať na alternatívne spôsoby vykurovania, podľa štatistík hasičov počet požiarov spôsobených komínmi neklesá.

Ľudia podľa kominárov opäť nechali povinné kontroly svojich komínov na poslednú chvíľu. Kominári sú aj v tohtoročnej vykurovacej sezóne zavalení prácou. Kvôli zákazu najviac znečisťujúcich kotlov musia navyše vykonávať množstvo revízií v domácnostiach, ktoré prešli na iné spaľovacie zariadenia.

Stretnutie kominárov z celého sveta

Na kongrese Európskej federácie kominárskych majstrov, ktorý sa po 16 rokoch vrátil do Prahy, taktiež odznelo, že úlohou kominárov bude v nasledujúcich rokoch bezpečne priviesť Európu k uhlíkovej neutralite a zároveň sa prispôsobiť novým potrebám.

Kominárske remeslo podľa majstrov dlhodobo smeruje k transformácii, rovnako ako všetky ostatné odvetvia. Kongres celkovo privítal približne sto delegátov a členov z 18 krajín vrátane Spojených štátov amerických.

„Niekoľkodňové pražské stretnutie kominárov z celého sveta malo za cieľ diskutovať nielen o témach spojených s odklonom od fosílnych palív, ktoré prinášajú nové požiadavky na spotrebiče palív a príslušné normy, ale aj o situácii v oblasti vzdelávania v kominárskom remesle a o tom, kde kominári vidia svoju pozíciu v rámci energetickej transformácie,“ uzavrel prezident Európskej kominárskej federácie Oswald Wilhelm z Nemecka.

Viac k témam: Komín, Kominár, Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)
Zdroj: SITA.sk – Zohnať kominára môže byť problém, povinné kontroly si ľudia znova nechali na poslednú chvíľu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko