Fico a Orbán čelia otázkam o ich neochote vojensky podporiť Ukrajinu. Členov samitu zaujíma, čo bude po výhre Ruska

Fico a Orbán čelia otázkam o ich neochote vojensky podporiť Ukrajinu. Členov samitu zaujíma, čo bude po výhre Ruska

27.10.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 27. októbra 2023, 14:11

Lídrov Maďarska a Slovenska Viktora Orbána a Roberta Fica, ktorí si neželajú ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu, ostatné členské štáty Európskej únie na jej samite vo štvrtok vyzvali, aby sa zamysleli nad dôsledkami svojich návrhov.

Čo ak vyhrá Rusko?

Povedala to v rozhovore s médiami estónska premiérka Kaja Kallasová pred druhým dňom samitu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Vyjadrili svoj postoj a, samozrejme, dostali otázku, ako pre seba vidia budúcnosť, aká by bola alternatíva, keby sme Ukrajine nepomohli. Ak Rusko vyhrá, čo bude ďalej? Prečo si myslia, že budeme v bezpečí, ak teraz nepodporíme Ukrajinu? A na túto otázku neodpovedali. Preto si myslím, že s nimi musíme ďalej hovoriť,“ povedala Kallasová o diskusiách s Ficom a Orbánom.

Dopad na jednotlivé krajiny EÚ

Robert Fico pred odchodom na samit povedal, že nechce podporovať sankcie voči Rusku bez posúdenia ich dopadu na jednotlivé krajiny EÚ.

Okrem toho sa vyjadril, že nebude podporovať Ukrajinu zbraňami, konštatuje Ukrajinská pravda. Orbán vyhlásil, že sa neplánuje ospravedlniť za stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a dodal, že je naopak „hrdý“ na stratégiu Maďarska, ktorú považuje za „tvorbu mieru“, dodáva web.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Premiér Robert Fico na samite EÚ v Bruseli (fotografie)

Pre financovanie Ukrajiny bola na samite Európskej únie vo štvrtok v noci „veľmi veľká bitka“, povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Jasná stratégia, čo chceme dosiahnuť

Ako sa tiež vyjadril, Maďarsko odmietlo aktuálny návrh európskeho rozpočtu. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Vo vysielaní štátneho rádia Kossuth predseda maďarskej vlády povedal, že nevidí dôvod, aby sa míňali peniaze maďarských daňových poplatníkov na Ukrajinu.

„Čokoľvek urobíme, skôr ako minieme svoje peniaze, potrebujeme jasnú stratégiu toho, čo chceme dosiahnuť,“ povedal. Zároveň dodal, že stratégia Bruselu na Ukrajine „zlyhala“.

Viac k témam: Estónska premiérka, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Maďarský premiér, Premiér Slovenskej republiky, Ruský prezident, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Fico a Orbán čelia otázkam o ich neochote vojensky podporiť Ukrajinu. Členov samitu zaujíma, čo bude po výhre Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko