Štátna veterinárna a potravinová správa SR sťahuje niektoré výrobky. Ktoré sú to?

Štátna veterinárna a potravinová správa SR sťahuje niektoré výrobky. Ktoré sú to?

Štátna veterinárna a potravinová správa SR bola dňa 26.7.2021 informovaná prostredníctvom systému RASFF o nevyhovujúcom výrobku Kunín Pohár mliečny dezert s čokoládovou, jahodovou, marhuľovou a čučoriedkovou príchuťou, 150 g, dátum spotreby od 16.6. 2021 do 29. 7. 2021, výrobca Mlékárna Kunín a.s., Ostrava, Česká republika, schvaľovacie číslo CZ 5751.

Distribútorom nevyhovujúceho výrobku na Slovensku je spoločnosť LACTALIS Slovakia s.r.o., Medená 18, 811 02 Bratislava.

Podľa stanoviska distribútora LACTALIS Slovakia s.r.o. : „Spoločnosť LACTALIS Slovakia, s.r.o. sťahuje z obehu výrobky Kunín Pohár mliečny dezert 150 g s každým dátumom spotreby do 29. 07. 2021. Dodávateľ jednej z použitých surovín, ktorá sa v malom množstve používa do spomínaných výrobkov, nás informoval o zistení stopového množstva látky etylenoxid v konkrétnej šarži predmetnej suroviny. Vzhľadom k tomu, že tento biocidný prípravok nie je v EU povolený a bezpečnosť potravín je pre spoločnosť LACTALIS Slovakia, s.r.o. vždy na prvom mieste, pristupuje spoločnosť k stiahnutiu výrobkov z predaja.

Etylénoxid alebo oxirán (C2H4O) je organická zlúčenina, patriaca medzi heterocyklické zlúčeniny. Je to jedovatý bezfarebný plyn éterického zápachu, používaný v organickej syntéze a v chemickom priemysle. Etylénoxid je bezfarebný vo vode neobmedzene rozpustný stlačený alebo skvapalnený plyn ťažší ako vzduch príjemného éterického zápachu s bodom varu 10,4 °C. Svojím zložením patrí medzi látky tvoriace skupinu peroxidických zlúčenín, ktoré charakterizuje kyslíkový mostík. Etylénoxid je významnou chemickou látkou, ktorá sa využíva v celom rade organických syntéz, napr. na výrobu etylénglykolov, glykoléterov a glykolesterov, etanolamínov. Okrem výroby uvedených produktov používa sa tiež na výrobu organokovových a iných insekticídov, na zušľachťovanie celulózy a bavlnených vlákien a ako stabilizátor nitrátu celulózy a nitroglycerínu. V zmesi s CO2 sa používa ako zadymovadlo v skladištiach potravín, tiež ako sterilizačná látka v nemocniciach a na odhmyzovanie. Výrobky na báze etylénoxidu sa používajú v rôznych odvetviach priemyslu napríklad farmaceutickom, lekárskom, strojárskom, farbiarskom, kozmetickom a kožiarskom. Balenie, preprava, skladovanie

Etylénoxid je toxický v plynnej i kvapalnej fáze. Pri priamom kontakte pôsobí leptavo na oči a pokožku. Pri nadýchaní, hlavne pri väčších koncentráciach etylénoxidu vo vzduchu, sa prejavujú u človeka jeho dráždivé a narkotické účinky, nevoľnosť, kedy dráždi najmä nosnú sliznicu a môže spôsobiť poruchy srdcovej činnosti, poškodenie pečene a obličiek. Patrí medzi zvlášť nebezpečné jedy a podozrivé karcinogény.

„Prosíme zákazníkov, aby všetky výrobky s dátumom spotreby do 29. 07. 2021 nekonzumovali a vrátili ich na predajňu, kde výrobky zakúpili. Tu im bude vrátená kúpna cena i bez predloženia pokladničného dokladu.,“ napísala Štátna veterinárna a potravinová správa SR na svojom webe.

V súčasnosti prebieha sťahovanie výrobku jednotlivých šarží z obchodnej siete, ktoré zabezpečuje distribútor LACTALIS Slovakia s.r.o. .

Výrobky určené k stiahnutiu:
Kunín Pohár mliečny dezert s čokoládovou príchuťou 150 g, dátum spotreby od 16.6. 2021 do 29. 7. 2021
Kunín Pohár mliečny dezert s jahodovou príchuťou 150 g, dátum spotreby od 16.6. 2021 do 29. 7. 2021
Kunín Pohár mliečny dezert s čučoriedkovou príchuťou 150 g, dátum spotreby od 16.6. 2021 do 29. 7. 2021
Kunín Pohár mliečny dezert s marhuľovou príchuťou 150 g, dátum spotreby od 16.6. 2021 do 29. 7. 2021

0Shares
Slovensko Správy z domova Zdravie