Americké médiá: Európe hrozí niečo oveľa horšie ako Putin

Americké médiá: Európe hrozí niečo oveľa horšie ako Putin

V dnešnej dobe sa až príliš veľa hovorí o Vladimirovi Putinovi, ale o poznanie menej sa už hovorí o skutočných silách, ktoré menia svet. Uvádza to denník The Wall Street Journal.

Ruský prezident sa ukázal ako skvelý taktik a neľútostný nepriateľ vlády USA a súdržnosti Európy, píše sa v článku. Rusko všeobecne symbolizuje zaostalosť a korupcii, preto na medzinárodnej scéne hrá vedľajšiu rolu. Hlavné nebezpečenstvo pre EÚ sa skrýva vo vnútornom nesúladu, ktorý mu neumožňuje efektívne reagovať na činy Ruska, varuje autor článku.

Kvôli poklesu počtu obyvateľov a celkovej nepriaznivej geopolitickej situácie je Ruská federácia doteraz len obyčajným tieňom svojho predchodcu – ZSSR, jej HDP predstavuje menej ako 10% v porovnaní s analogickými ukazovateľmi USA alebo EÚ, píše denník.

„Západ prechádza krízou kvôli slabosti Európy, nie kvôli sile Ruska,“ vysvetľuje autor. Podľa neho problémy EÚ súvisia s tým, že si Francúzsko pochabo predstavovala, že euro zabráni rastu Nemecka, ktoré sa po studenej vojne opäť zjednotilo. V skutočnosti to však prispelo k nevídanému hospodárskemu rastu Nemecka, čo vrazilo klin medzi krajiny na juhu Európy topiaci sa v dlhoch a ich veriteľa na severe, informuje The Wall Street Journal.

„Všeobecne migračná politika v Európe znamená humanitárnu a politickú katastrofu,“ píše sa v článku. „Kvôli nezodpovednému prístupu Berlína k otázkam bezpečnosti sa hlavné európske mocnosť stala geopolitickým trpaslíkom, ktorý samoľúbo číta pokrytecká kázanie, zatiaľ čo druhí utvára svet.“ Pričom štátnej mechanizmus EÚ byzantského typu pracuje ťažko a začína spomaľovať. The Wall Street Journal ďalej uvádza, že slabosť Európy vytvára príležitosti pre sebapresadzovania takých autoritárskych lídrov v krajinách Európy, ako je Putin a Erdogan.

Článok poukazuje na to, že nie všetci si zatiaľ uvedomujú, že „zlyhanie“ EÚ súvisí s neschopnosťou krajín strednej a východnej Európy stať sa súčasťou prosperujúceho Západu a zaistiť tak normálne životné podmienky všetkým svojim občanom. To však má vážne následky. Desať krajín sveta, ktorých populácia sa rýchlym tempom zmenšuje, sa nachádza vo východnej Európe. Ide o Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko a Ukrajinu. Podľa expertov počet obyvateľov v týchto krajinách do roku 2050 ešte o 15% klesne, varuje The Wall Street Journal.

„Pre aktívnych a mobilné osoby je to dobrá správa, 3 až 5 miliónov Rumunov žije a pracuje v ďalších krajinách EÚ a využívajú príležitosti, ktoré doma nenašli. Avšak pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu odísť, by taký život mohol byť zložitý. Takmer 30 rokov po páde komunizmu viac ako štvrtina Rumunov žije na menej ako 5,5 dolárov za deň. Ďalej menej ako polovica domácností v Rumunsku má pripojenie k internetu a len 52% rumunských rodín má doma počítač, „hlása článok.

Také európske krajiny ako Rumunsko a Bulharsko, sú charakterizované výnimočnou chudobou – životná úroveň je tam nižšia ako napríklad v Turecku. Aj keď podmienky v druhých krajinách sú o niečo lepší, rozdiel medzi prosperujúcimi európskymi krajinami (napr. Nemecko) a postkomunistickými krajinami (napr. Poľsko) je stále obrovský. Zdôrazňuje to aj článok: „V priemere príjem Poliakov predstavuje tretinu príjmov Nemcov. Vidiecke oblasti na východe Poľska sú na tom ešte horšie. “

Ak voliči v týchto krajinách nakoniec prestanú veriť, že im západné myšlienky a inštitúty môžu zlepšiť ich život, potom sa politická priepasť medzi východnou a západnou Európou ešte zväčší. Aj taká slabina Európy nahráva Putinovi, zdôrazňuje autor. „Keď je EÚ znepokojená vnútornými spormi, je menšia pravdepodobnosť, že bude efektívne reagovať na aktivity Ruska. Kvôli slabosti Európy má Putin možnosť šíriť ruský vplyv, a to s pomocou podpory populistických strán vo všetkých krajinách EÚ, čím upevňuje vzťahy aj s takými vodcami, ako je napríklad maďarský premiér Viktor Orbán „, napísal.

0Shares
Svet